Εκτός ελέγχου πλέον οι τιμές με τον πόλεμο στην Ουκρανία, να μαίνεται. Όπως μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, οι ροές φυσικού αερίου προς τη Δύση μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.
Παράλληλα οι προσφορές της Gazprom για πρόσθετη χωρητικότητα διέλευσης μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών.
Ο αγωγός μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 15% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς Ευρώπη και Τουρκία. Από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, λειτουργεί αντίστροφα και οδηγεί τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υψηλότερες.
Ασταθής ο ρωσικός ανεφοδιασμός μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Gazprom δήλωνε από την Πέμπτη ότι στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών της, ωστόσο, τα στοιχεία της Gascade έδειχναν ότι η ροή είχε σταματήσει στον αγωγό παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ασταθής ρωσικός εφοδιασμός φυσικού αερίου και η υψηλή ζήτηση για το καύσιμο, καθώς, οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το γερμανο-πολωνικό τμήμα του αγωγού από τις 21 Δεκεμβρίου είχε σφραγίσει, με τους Πολωνούς να αντλούν από τις αποθηκευμένες προμήθειες της Γερμανίας, αντί να αγοράζουν περισσότερο ρωσικό αέριο σε υψηλές τιμές spot.
Η Gazprom επανεκκίνησε τις ροές προς τα δυτικά κατά διαστήματα από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέχρι που αποφάσισε να ξανά-σφραγίσει.
Εκτός ελέγχου οι τιμές υγρών καυσίμων
Έκτοτε, οι ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα λόγω του ράλι των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχουν τέλος. Στην ευρωζώνη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 1,83 ευρώ ανά λίτρο και συνεχώς ανεβαίνει, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο 1,93 ευρώ και παραμένουν από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Στην Κύπρο οι τιμές σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώνονται στα 1,42 ευρώ το λίτρο.
Με το πετρέλαιο μάλιστα να πλησιάζει ακόμη και στα 120 δολάρια το βαρέλι, κινούμενο σε υψηλά επταετίας, οι μέσες τιμές στη χώρα μας στην αντλία αυξάνονται μέρα με τη μέρα και οι οδηγοί που μπαίνουν στα βενζινάδικα για να τροφοδοτήσουν τα οχήματά τους δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Ράλι τιμών
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στις 2 Μαρτίου 2022 στα 1,929 ευρώ το λίτρο. Στον Νομό Κυκλάδων η μέση τιμή έφτανε τα 2,12 ευρώ και στα Δωδεκάμηνα τα 2,06 ευρώ το λίτρο.
Κοντά στα 2 ευρώ πλησίαζαν οι τιμές στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για αυξήσεις που για τον καταναλωτή διαμορφώνονται σε πάνω από 34% για την απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους. Για το πετρέλαιο κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε πάνω από 42% με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει πλέον τα 1,664 ευρώ το λίτρο.
Το διεθνές ράλι πετρελαίου
Το πετρέλαιο έφτασε ακόμη και στα 117 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετώνκαι κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πώς μπορούν να εξελιχθούν οι τιμές. Η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης σε ενέργεια και ο πόλεμος κυρώσεων αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις και στον τομέα.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει καταγράψει τεράστιες διακυμάνσεις με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 100 έως τα σχεδόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερο άλμα τιμών στα υγρά καύσιμα όπως είναι η αμόλυβδη, το ντίζελ κίνησης και θέρμανσης.