Ο Πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για ένατη μέρα. Την παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, εκείνο που βρίσκεται στην Ζαπορίζια. Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για πυρηνική τρομοκρατία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. «Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
Προκλήθηκε μεγάλο σοκ από την επίθεση
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η κίνηση των Ρώσων να χτυπήσουν τη νύχτα το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση. Η ανησυχία είναι μεγάλη για πιθανή διαρροή, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκε μεταβολή στο επίπεδο ραδιενέργειας.
Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.
Αμετάβλητο το επίπεδο ηλεκτρισμού
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Το άτυπο debate Πούτιν – Ζελένσκι
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο debate ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προχώρησαν σε δηλώσεις την ίδια ώρα.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, χαρακτήρισε «νεοναζί» τους Ουκρανούς που μάχονται και επαίνεσε τους στρατιώτες του, αποκαλώντας τους «ήρωες». Παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει απώλειες.
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες, ζήτησε από τη Δύση συνδρομή σε μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν πέσει η Ουκρανία.
«Θέλω όλη την Ουκρανία»
Το ανησυχητικό στοιχείο πάντως για τη συνέχεια των εχθροπραξιών προκύπτει από τη συνομιλία που είχαν Πούτιν – Μακρόν. «Οι στόχοι μας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση». Ηταν, σύμφωνα με το Reuters, τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επικοινωνία τους το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε μια νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συμπέρασμα της γαλλικής προεδρίας είναι ότι στόχος του Πούτιν είναι η κατάληψη «ολόκληρης» της Ουκρανίας –αυτό είπε στο AFP σύμβουλος του Μακρόν, μετά τη συνομιλία του τελευταίου με τον ρώσο πρόεδρο. Το τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν διήρκεσε 90 λεπτά και ήταν το τρίτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.
«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στη βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό». Απέναντι στη Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο» πρόσθεσε.