Σε κλοιό ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται οι πόλεις “κλειδιά” της Ουκρανίας με το Κίεβο να “σφυροκοπείται” ξανά, καθώς το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι λίγο μετά το μεσημέρι ξεκίνησε εκ νέου ο βομβαρδισμός του, ενώ αναφορές των Βρετανών κάνουν λόγο για μάχες γύρω από το αεροδρόμιο Χοστόμελ, που πιστεύεται, ότι ήταν από τους αρχικούς στόχους κατάληψης .
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Το χωριό Μαρχαλίφκα, απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, σε μία κίνηση “πίεσης” προς τη Μόσχα, ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν την παραμικρή διαφοροποίηση στο έδαφος της χώρας από την εισβολή.
Συγκεκριμένα:
-Η G7 δεν αναγνωρίζει αλλαγές στα σύνορα και στα εδάφη της Ουκρανίας τα οποία προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή.
– Οι κυρώσεις κατά της Ρωσία θα συνεχιστούν
– Οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της ρωσικής προπαγάνδας.
– Η ανακοίνωση για τη δημιουργία διαδρόμων εντός της Ουκρανίας για τον άμαχο πληθυσμό, είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.
Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλντενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο έκανε τη δραματική πρόβλεψη ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την Ουκρανία.
Στα πεδία των μαχών
Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στην ουκρανική επικράτεια με μεγάλο μέρος του νότου να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ διαδοχικές είναι οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Χάρκοβο – Κρανίου τόπος
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βομβαρδίστηκε ανελέητα όλες τις μέρες. Ερείπια και καταστροφή παντού. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Και οι γύρω πόλεις στην επαρχία Ντονέτσκ έχουν δεθεί ομοβροντία πυρών.
Mαριούπολη – Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός
Στόχος των Ρώσων από την αρχή, αντιστάθηκε επί μία και πλέον εβδομάδα. Περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, η πόλη, που αποτελεί στρατηγικό λιμάνι, δεν είχε πέσει, αλλά είχε πολλούς νεκρούς.
Χερσώνα – Θολό τοπίο
Οι χθεσινές πληροφορίες μιλούσαν για πτώση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που διέψευσαν δυτικές πηγές .
Zαπορίζια – Φόβοι για τον πυρηνικό σταθμό
Περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις είναι η πόλη, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης. Ακόμη και πολίτες υπερασπίζονταν το σταθμό για να μην καταληφθεί, ενώ οι αντιφατικές πληροφορίες για την τύχη του προκαλούν κινητοποίηση των Δυτικών υπηρεσιών για το φόβο ενός πυρηνικού ολέθρου.
Οδησσός
Το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας, έχει προετοιμαστεί για μεγάλη ρωσική επίθεση από την Κριμαία.
3ος γύρος συνομιλιών
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, την ώρα που αναμένεται μέσα στο σαββατοκύριακο, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, όπως προκύπτει από τη συνομιλία Πούτιν Σολτς .
Σύμφωνα με τον Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Όλαφ Σολτς ότι ελπίζει σε λογική και εποικοδομητική θέση της Ουκρανίας κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Μάλιστα είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.
«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».