Τεχνολογία

Ουκρανία: Στόχοι κυβερνοεπίθεσης ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εργάζονται για τη στήριξη των προσφύγων

Ουκρανία: Οι υποψίες στρέφονται στη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Ρωσίας.

Χάκερ που πιθανότατα δρουν για λογαριασμό της λευκορωσικής κυβέρνησης στέλνουν email με κακόβουλο λογισμικό σε ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην προσπάθεια στήριξης των προσφύγων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Η ταυτότητα των χάκερ είναι άγνωστη, ωστόσο η τελευταία επίθεση παρουσιάζει ομοιότητες με κυβερνοεπιθέσεις της ομάδας χάκερ Ghostwriter, ανέφερε η εταιρεία Proofpoint. Οι Ghostwriter πιστεύεται ευρέως ότι συνδέονται με την ομάδα UNC1151 που φέρεται να δρα για λογαριασμό της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα εφαλτήρια της εισβολής στην Ουκρανία, δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Κίεβο

Στους Ghostwriter αποδόθηκε από την Facebook πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε βάρος ουκρανών πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Η δε ομάδα UNC1151 κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απόπειρα εισβολής σε λογαριασμούς email ουκρανών αξιωματικών.

Ένας από τους παραβιασμένους λογαριασμούς φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση εναντίον των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η επιχείρηση phishing «χρησιμοποίησε έναν πιθανώς παραβιασμένο λογαριασμό email που ανήκει σε μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να στοχοποιήσει κυβερνητικό προσωπικό στην Ευρώπη που συμμετέχει στη διαχειριστική υποστήριξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία» ανέφερε η Proofpoint σε ανακοίνωσή της.

Οι χάκερ έστειλαν στους ευρωπαίους αξιωματούχους πλαστό email που εγκαθιστά κακόβουλο κώδικα. Στόχος μπορεί να είναι «η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διοικητική μέριμνα της μεταφοράς κεφαλαίων, εφοδίων και προσώπων μεταξύ των χωρών-μελών του NATO».

«Αν και οι τεχνικές που αξιοποιήθηκαν σε αυτή την επιχείρηση δεν είναι καινοτόμες, εφόσον χρησιμοποιηθούν συλλογικά στη διάρκεια μιας σύγκρουσης έχουν τη δυνατότητα να είναι αρκετά αποτελεσματικές» εκτιμούν οι ερευνητές.

Σχεδόν 700.000 κάτοικοι της Ουκρανίας αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι η μεγάλη έξοδος θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση για την Ευρώπη τον 21ο αιώνα.