Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT. Η λίστα είναι υποσύνολο του καταλόγου των τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από την Ε.Ε. και δεν περιλαμβάνει τη Sberbank ή την Gazprombank. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί έπειτα από συνομιλίες και με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.
Οι υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank και VEB.RF, βάσει της λίστας που επικαλείται το Bloomberg. Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο μέσω κοινής δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.
Τι είναι το SWIFT
Πρόκειται για το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Με απλά λόγια είναι τα σήματα μορς των τραπεζών. Ειδικότερα, 11.000 τραπεζών από 200 χώρες που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ένα κρυπτογραφημένο σύστημα με κώδικες και διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συναλλαγή. Τα μηνύματα μεταξύ των τραπεζών δεν μεταφέρονται μέσω mail αλλά μέσω SWIFT. Όποιος αποκλειστεί από το σύστημα είναι «τυφλός».
Υπάρχουν τρία τέτοια συστήματα επικοινωνιών που καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν εκατομμύρια τραπεζικές διασυνοριακές συναλλαγές. Το SWIFT, το ρωσικό και το κινέζικο. Μόνο που το SWIFT αντιπροσωπεύει το 93% των παγκόσμιων διατραπεζικών μηνυμάτων, το κινέζικο το 4% και το ρωσικό το υπόλοιπο 3%. Εκτιμάται ότι ημερησίως μέσω του SWIFT αλλάζουν χέρια 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συναλλαγές δηλαδή, που αφορούν σε κράτη, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ακόμη και στην Ελλάδα η συνεννόηση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών γίνεται μέσω SWIFT.