Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε την επιστροφή 55 αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των «Κούρων», συνολικής αξίας άνω των 20.208.000 δολαρίων στον ελληνικό λαό. Τον Δεκέμβριο του 2021, το γραφείο του Μανχάταν DA’s ολοκλήρωσε μια πολυετή, πολυεθνική ποινική έρευνα κατά του Michael Steinhardt, ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αρχαίων έργων τέχνης στον κόσμο, κατάσχεσε 180 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων και επιβάλλοντας την πρώτη της -Ευγενική ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων.
Σαράντα επτά από τα αντικείμενα που επιστράφηκαν κατασχέθηκαν από τη συλλογή του Steinhardt, οκτώ επιπλέον κομμάτια κατασχέθηκαν σύμφωνα με άλλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλες οι αρχαιότητες επιστράφηκαν κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, και ο Αναπληρωτής Ειδικός Πράκτορας των ΗΠΑ, Ricky Patel.
«Ενώ αυτή η συλλογή από εξαίσια αρχαία αντικείμενα αποτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, κάθε κομμάτι είναι μια αναντικατάστατη επίδειξη της διαρκούς δύναμης, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας», δήλωσε ο εισαγγελέας Bragg. «Είναι τιμή μου να επιστρέψω αυτούς τους 55 υπέροχους πολιτιστικούς θησαυρούς στον ελληνικό λαό – τη μεγαλύτερη τέτοια μεταφορά αρχαιοτήτων σε αυτό το έθνος. Ευχαριστώ τη Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Γραφείου μου και τους εταίρους μας στις Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας για τις εξαιρετικές προσπάθειές τους που είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή περισσότερων από 90 κειμηλίων σε πέντε χώρες μόνο το 2022».
Τι δήλωσε η Κυρία Λίνα Μενδώνη
Η Υπουργός Πολιτισμού, Κυρία Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, από καρδιάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εισαγγελία και την άψογη συνεργασία της με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ως αποτέλεσμα, 47 ελληνικές αρχαιότητες από τη Συλλογή Steinhardt και 8 ακόμη αρχαία περιουσιακά στοιχεία που ανακτήθηκαν από άλλη έρευνα του γραφείου σας επαναπατρίζονται. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας είναι ένα σοβαρό τραύμα που πληγώνει όλους τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Εργαζόμαστε συστηματικά για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα».
Ο Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) της Νέας Υόρκης, Ειδικός Πράκτορας της Νέας Υόρκης, Ricky J. Patel, δήλωσε: «Αν και περισσότερα από πενήντα αντικείμενα που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα σήμερα έχουν συνδυασμένη χρηματική αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ανεκτίμητα για τον λαό της Ελλάδας και Η πραγματική τους αξία υπερβαίνει κατά πολύ τα δολάρια και τα σεντς. Οι ιστορίες που συνδέονται με πολλά από αυτά τα αναντικατάστατα αντικείμενα χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα, περίπου το 6000-4000 π.Χ., και αφηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό ενός παλαιότερου κόσμου.
Ποια είναι η αξία τους
Ευτυχώς, τώρα θα επιστραφούν στα σπίτια τους, ώστε οι ιστορίες τους να διηγηθούν στις επόμενες γενιές. Η σχέση που σφυρηλατήθηκε μεταξύ της HSI Νέας Υόρκης και της Εισαγγελίας του Μανχάταν σε αυτόν τον εξαιρετικά ζωτικής σημασίας ερευνητικό τομέα συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό της κλοπής των εθνικών θησαυρών από όλο τον κόσμο και στη διασφάλιση της επιστροφής τους στο σπίτι που τους αξίζει».
Σύμφωνα με τα κατατεθέντα έγγραφα, ο Steinhardt αγόρασε το Kouros από τον Robert Hecht, έναν πλέον αποθανόντα έμπορο αρχαιοτήτων με έδρα το Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2000 για 2.348.500 $, τώρα η αξία του είναι 14.000.000 $. Ο κούρος φιλοτεχνήθηκε περίπου το 560 π.Χ. και απεικονίζει έναν νεαρό με 14 σειρές πλεξούδες και είναι χαρακτηριστικό των κούρων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.