Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς είδαν Ουκρανοί και Ρώσοι τον πρώτο γύρο των συνομιλιών – Οι όροι των δύο πλευρών

Σε 48 ώρες τοποθετεί το ρωσικό πρακτορείο RT την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών - Η ρωσική πλευρά είναι προκατειλημμένη άποψη, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου - Ζητήματα προς συμφωνία βλέπει η πλευρά Πούτιν

Οι πολύωρες συνομιλίες του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ στην Λευκορωσίας

Μετά το πέρας των συνομιλιών ανακοινώθηκε ότι οι αντιπροσωπείες θα επιστρέψουν στις έδρες τους για διαβουλεύσεις και στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος συνομιλιών. Σύμφωνα με το Russia Today, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε δύο ημέρες.

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία τη Δευτέρα είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και η ρωσική πλευρά ήταν προκατειλημμένη. “Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, εξακολουθεί να έχει μια πολύ προκατειλημμένη άποψη για τις καταστροφικές διαδικασίες που έχει ξεκινήσει”, ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ μετά την παρουσία του στις συνομιλίες κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Οι συνθέσεις των αντιπροσωπειών

Όσον αφορά τη σύνθεση των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με το Ria Novosti, η Μόσχα εκπροσωπείται από τον σύμβουλο του προέδρου Vladimir Medinsky, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Andrey Rudenko, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Alexander Fomin, τον επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής της Κρατικής Δούμας Leonid Slutsky και τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκορωσία Boris Gryzlov.

Από την πλευρά του Κιέβου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov, ο επικεφαλής της παράταξης “Υπηρέτης του Λαού” David Arahamiya, που ξεχώρισε με την ενδυματολογική του εμφάνιση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mykola Tochitskiy, ο σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Mykhaylo Podolyak, ο βουλευτής Rustem Umerov και ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής Andrey Kostin.

Οι όροι του Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον μίλησε σήμερα για περίπου μιάμιση ώρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  • Προστασία των αστικών υποδομών και
  • Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Μακρόν είχαν μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία, συμφωνώντας να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας τους. Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε επίσης ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο