Κόσμος

SWIFT: Κύρωση ολέθρια για το ρούβλι – Η Ρωσία ξανά στη σοβιετική εποχή

H Δύση θέτει εκτός Swift ρωσικές τράπεζες. Ποιες οι συνέπειες για την οικονομία της. Μπορεί να τη σώσει το κρυπτονόμισμα και ποια θα είναι η αντίδραση του Πούτιν.

Νέες και αυτή τη φορά αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επέβαλε η Δύση, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με πιο σημαντική και καίρια τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Αυτό σημαίνει πως οι ρωσικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το SWIFT. Με απλά λόγια σημαίνει, πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά.

Ολέθριος για το ρούβλι, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT – Ξανά στη σοβιετική εποχή η Ρωσία

Οι κυρώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία θα εμποδίσουν την Κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της για να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα.

Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, λέει ότι οι τελευταίες κυρώσεις θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στο ρούβλι. «Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα η ρωσική αγορά συναλλάγματος θα έρθει αντιμέτωπη με την καταστροφή», δήλωσε στο Reuters. «Νομίζω ότι θα σταματήσουν οι συναλλαγές και τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σε ένα τεχνητό επίπεδο, όπως ακριβώς και στη σοβιετική εποχή».

Τι είναι το SWIFT

Πρόκειται για το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Με απλά λόγια είναι τα σήματα μορς των τραπεζών. Ειδικότερα, 11.000 τραπεζών από 200 χώρες που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ένα κρυπτογραφημένο σύστημα με κώδικες και διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συναλλαγή. Τα μηνύματα μεταξύ των τραπεζών δεν μεταφέρονται μέσω mail αλλά μέσω SWIFT. Όποιος αποκλειστεί από το σύστημα είναι «τυφλός».

Υπάρχουν τρία τέτοια συστήματα επικοινωνιών που καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν εκατομμύρια τραπεζικές διασυνοριακές συναλλαγές. Το SWIFT, το ρωσικό και το κινέζικο. Μόνο που το SWIFT αντιπροσωπεύει το 93% των παγκόσμιων διατραπεζικών μηνυμάτων, το κινέζικο το 4% και το ρωσικό το υπόλοιπο 3%. Εκτιμάται ότι ημερησίως μέσω του SWIFT αλλάζουν χέρια 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συναλλαγές δηλαδή, που αφορούν σε κράτη, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ακόμη και στην Ελλάδα η συνεννόηση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών γίνεται μέσω SWIFT.

O Βλάντιμιρ Πούτιν ίσως αναζητήσει διέξοδο στα crypto – Θα τον σώσουν τα κρυπτονομίσματα;

Εν τω μεταξύ, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν τα κρυπτονομίσματα θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν κομμάτι των συναλλαγών που θα χαθούν από τη ρωσική οικονομία μετά την αποσύνδεση από το SWIFT. Οι περισσότεροι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα καταστραφεί αν βγει από το SWIFT και κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τη σώσει.

Επικαλούνται μάλιστα δύο λόγους: Πρώτον ότι ημερησίως οι παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές ανέρχονται σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια. Αρα οι ρωσικές συναλλαγές που θα τεθούν εκτός SWIFT θα είναι αδύνατο να αναπληρωθούν λόγω του μεγέθους της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Επίσης επισημαίνουν και το γεγονός πως μια χώρα, όπως η Κίνα που βρίσκεται πολιτικά κοντά με τη Ρωσία δεν θα μπορεί να κάνει μαζί της συναλλαγές αφού έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που λέει πως θα υπάρξουν επιχειρήσεις από όλες τις χώρες που δεν θα δουν με καλό μάτι τη διακοπή των συναλλαγών τους με τις ρωσικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα μια αλευροβιομηχανία από ευρωπαϊκή χώρα που έπαιρνε σιτάρι από τη Ρωσία αν θέλει να συνεχίσει τις συναλλαγές ο μόνος εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να ανοίξει ένα πορτφόλιο σε κρυπτονόμισμα.

Η Κεντρική Τράπεζας της Ρωσίας όμως, προσφάτως απαγόρευσε την είσοδο  κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Έτσι, θα μπορεί να μετατρέψει π.χ 300.000 ευρώ σε κρυπτονόμισμα και να πληρώσει τη ρωσική επιχείρηση, εφόσον και αυτή έχει δικό της «λογαριασμό» σε crypto. Η τάση για συναλλαγές με crypto σίγουρα θα είναι ανοδική.

θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως πρόσφατα υπήρξε έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να απαγορευτεί η είσοδος κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη σταθερότητά του.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση Πούτιν που «συνέστησε» στην Κεντρική Τράπεζα να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη με το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας με νόημα πως η Ρωσία «διαθέτει πλεονεκτήματα στον τομέα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αλλά και αρκετά εξειδικευμένα στελέχη σε αυτόν». Η Ρωσία σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στην εξόρυξη bitcoin μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν. Ο ετήσιος όγκος συναλλαγών των Ρώσων σε κρυπτονομίσματα φτάνει τα 5 δισ. δολάρια.

Τι φοβούνται οι διπλωμάτες

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουνν άλλο έναν σοβαρό κίνδυνο εκτός από αυτόν της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα επιφέρει ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT: Την αντίδραση του Βλάντιμιρ Πούτιν, φυσικά.

Όπως υποστηρίζουν «η διπλωματία πάντα είναι υποχρεωμένη να αφήνει παράθυρα συνεννόησης, ιδίως όταν ο συνομιλητής έχει δείξει ότι φτάνει εύκολα στα άκρα. Μια απόφαση που θα πλήξει τη ρωσική οικονομία άμεσα και καθοριστικά μπορεί να οδηγήσει την ηγεσία της σε αντίποινα που σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο