Χαραμάδα ελπίδας διαφαίνεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονται και χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας (τοπική) ώρα, ενώ σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών, θα διεξαχθούν χωρίς όρους.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής (27/2) Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο Χάρκοβο με τις μάχες στο κέντρο της κέντρο της πόλης να είναι σφοδρές. Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες ενώ ρωσικά πυρά έπληξαν τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Πληροφορίες από την πλευρά της Ουκρανίας κάνουν λόγο για άτυπη ανακωχή.
Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών: Μόνη λύση των συνομιλιών το τέλος του πολέμου
Τις ουκρανικές θέσεις, λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών, γνωστοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή τις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία ο κ. Κουλέμπα είπε αρχικά πως «το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά».
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».
Σχετικά με τις συνομιλίες, ο Κουλέμπα επισήμανε ότι «θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε ένα μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει. Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας». Σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό» ενώ διεμήνυσε τα εξής:
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει. Η μόνη λύση αυτών των συνομιλιών θα είναι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας»
Καταλήγοντας είπε ότι η έμμεση απειλή Πούτιν για τα πυρηνικά θα ήταν «κάτι καταστροφικό για τον κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτό που αναμένουμε ακόμα και από τον πρόεδρο Πούτιν αυτή τη στιγμή».
Πώς φτάσαμε στη συμφωνία συνάντησης
Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με τελεσίγραφα από ρωσικής πλευράς.
Για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» της ουκρανικής με τη ρωσική αντιπροσωπεία «στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat», συμφώνησαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, νωρίτερα την Κυριακή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα social media… «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».
Και συνέχισε, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».
Παγκόσμιες αντιδράσεις για τις “πυρηνικές” απειλές Πούτιν
Λίγες ώρες νωρίτερα, κι ενώ υπήρξε ένα κατ΄αρχήν ναι, ο Πούτιν έδωσε εντολή να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού! Το γεγονός έχει θορυβήσει την υφήλιο.
Η διαταγή αυτή σχολιάστηκε από τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα μοτίβο των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της.
Η Τζεν Ψάκι, στην εκπομπή This Week του ABC, τόνισε «τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία».
«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι.
«Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο», τόνισε η ίδια.