Τις παραιτήσεις τους από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών ανακοίνωσαν τρεις πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την στρατιωτική δράση της Ρωσίας με τον Ματέο Ρέντσι, να βλέπει έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ και να ζητά την επαναδραστηριοποίηση της Άνγκελας Μέρκελ.
Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αποχώρησε από την Delimobil, τη μεγαλύτερη υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων της Ρωσίας. O ίδιος μέσω του λογαριασμού του στο twitter κάλεσε την πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας να αναλάβει δράση για να σταματήσει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Το δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος σταμάτησε τη συνεργασία του με το διοικητικό συμβούλιο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Το ίδιο έκανε και ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο οποίος αποχώρησε μετά από έξι χρόνια από το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank.
Γιατί δεν παραιτήθηκε ο Σρέντερ;
Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός.
Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά. Επίσης, έχει προσκληθεί στο συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού μεγαθηρίου φυσικού αερίου, που είναι η μητρική εταιρεία της Nord Stream 2.
Ο 77χρονος, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, με κείμενο στο LinkedIn. Όμως, σε αντίθεση με τη σφοδρές επικρίσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ τόνισε τις «χαμένες ευκαιρίες ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία» όπως και «τα πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές».
«Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», έγραψε, αλλά προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα «κόψουν τους εναπομείναντες πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».
Γιατί παραιτήθηκαν οι υπόλοιποι ηγέτες;
Η στάση του Σρέντερ έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις. «Αυτή η κραυγαλέα εξαγορά ενός Γερμανού πρώην επικεφαλής κυβέρνησης από τον Πούτιν μετά βίας μπορεί να ξεπεραστεί σε όρους ντροπής», έγραψε ο Κρίστιαν Μπάνγκελ σε editorial της εφημερίδας Die Zeit. «Δεν βλάπτει μόνο τον ίδιο τον Σρέντερ, αλλά και το αξίωμα του καγκελάριου», επεσήμανε ακόμη.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ήταν ο μόνος που δεν θεώρησε απαραίτητο να παραιτηθεί. Ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν έβλεπε τον λόγο να αποχωρήσει από τη θέση του στο συμβούλιο της Lukoil. Και η Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ο Πούτιν είχε πάει στη γαμήλια δεξίωσή της το 2018, παραμένει στο συμβούλιο της Rosneft.