Διχασμός φαίνεται πως επικρατεί ανάμεσα στις Δυτικές χώρες αναφορικά με την απειλή αποβολής της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Πρακτικά ο κωδικός SWIFT κάθε τράπεζας είναι μια συμπτυγμένη μορφή του ονόματος της τράπεζας και παρέχει πληροφορίες τόσο για την ονομασία όσο και για την τοποθεσία της τράπεζας. Ο κωδικός αυτός είναι διεθνής, μοναδικός και έχει στάνταρ μορφή για αυτό και χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση τραπεζών κατά την συναλλαγή.
Το SWIFT code, εκτός από τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ των τραπεζών για πληρωμές, χρησιμοποιείται και για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών. Εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Παρέχει ασφαλή μηνύματα σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.
Εάν παγώσει το SWIFT, μια νόμιμη εταιρεία στην Ελλάδα, που κάνει νόμιμες συναλλαγές με τη Ρωσία, δεν θα μπορεί να πληρωθεί για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει. Να σημειωθεί πως το πάγωμα του SWIFT είχε ισχύσει προς δεκαετίας στην περίπτωση των κυρώσεων προς το Ιράν.
Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα διχάζει τους Δυτικούς. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».
Η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί
Ακόμα και οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν υπό προϋποθέσεις με αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία διεμήνυσαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, ότι δεν θέλουν να παίξουν μαζί όλα τα χαρτιά κατά της Μόσχας. Ναι μεν είναι μια στρατηγική –ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θεωρείται από αναλυτές ως «πυρηνικό όπλο» κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν– όμως αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ένας λόγος για την άρνηση ήταν και το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το σύστημα για να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο οποίο είναι εξαρτημένες. Πηγή: Protagon.gr