Οικονομία

Ουκρανία πόλεμος τώρα: Ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές – Τι έδειξαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων

Ουκρανία πόλεμος τώρα: Ισχυρούς κλυδωνισμούς και σκηνές χάους δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αγορές και στους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς και σκηνές χάους δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αγορές και στους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Ο γερμανικός DAX έχοντας περάσει χαμηλότερα από τους δύο ΚΜΟ 200 άνοιξε με ένα υψηλό gap στις 14.221 μονάδες, πυροδοτώντας υψηλότερες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και μαζεύοντας κάπως προς τη λήξη της συνεδρίασης στο -3,93% και στις 14.056 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο FTSE 100 βρέθηκε υπό πίεση, αλλά η σύνθεσή του βοήθησε στον περιορισμό περαιτέρω ισχυρότερων απωλειών (-3,88% στις 7.207,01 μονάδες). Ο δείκτης FTSE 100 καλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες εμπορευμάτων και με τις τιμές αυτών να πιέζουν ολοένα και υψηλότερα και με μια ασθενέστερη λίρα έναντι του δολαρίου που βοηθά τον κλάδο των εξαγωγών, συγκρατείται ένα ισχυρότερο «κύμα» απωλειών.

Ο S&P 500 επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Μάιο του 2021 έχοντας απολέσει ένα ποσοστό άνω του 14% από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε στις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, ο δείκτης αναμένεται να διασπάσει τις 4.183 μονάδες περίπου και να περάσει ακόμη και σε χαμηλότερα από τις 4.033 μονάδες, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω sell offs (δοκιμάζει το 23,6% Fibonacci retracement της ισχυρής ανοδικής κίνησης από 2014 έως και φέτος). Από την άλλη, ο ταλαντωτής RSI που βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη αν και ενδέχεται να διατηρηθεί ως έχει, μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμο «ανάχωμα» έναντι περαιτέρω απότομων πιέσεων.

Βουτιά και στο χρηματιστήριο

Μεγάλης έντασης sell off καταγράφηκε και στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αποκομίζουν όποια κέρδη κατέγραψαν εντός του έτους στέλνοντας το Γενικό Δείκτη κατά 60,90 μονάδες χαμηλότερα, διαλύοντας κρίσιμα στηρίγματα που είχαν διαμορφωθεί εδώ και αρκετό διάστημα και περνώντας χαμηλότερα και από τους δύο ΚΜΟ 200, στις 902 και 893 μονάδες. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν «stop loss» φέρνοντας μεγαλύτερης έντασης ρευστοποιήσεις ενώ και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 164,3 εκατ. ευρώ (καθαρός 160,62 εκατ. ευρώ, πλην πακέτων).

Πετρέλαιο: Κινήθηκε με πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι

Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους για διατάραξη των ενεργειακών εξαγωγών της περιοχής.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ στο Λονδίνο σημείωσαν άλμα έως και 5,4% αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για την επίθεση στη Ρωσία. Το μπρεντ ενισχύθηκε στα 101,5 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ στη Σιγκαπούρη άγγιξε πρόσκαιρα το υψηλό ημέρας των 102,08 δολαρίων. Το West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 96,11 δολάρια.