Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Βουκουρέστι με τον ομόλογό του, Virgil Popescu. Η Ρουμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη πηγή προμήθειας για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ρουμανίας – Βουλγαρίας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μετέφερε στον ομόλογό του και το ενδιαφέρον της ΔΕΗ και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ της Ρουμανίας. «Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και έντονης μεταβλητότητας στην αγορά ενέργειας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αποκτά βαρύνουσα σημασία», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική ασφάλιση
Ανάσχεση του ρυθμού αύξησης όσον αφορά τη δημιουργία νέων ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης προκαλεί ο φόβος για αλλαγές στη φορολόγηση, κυρίως δε η πληροφορία ότι εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας η φορολόγηση των εφάπαξ παροχών. Είναι δε ενδεικτικό ότι εισηγμένη εταιρεία, που σχεδίαζε τη δημιουργία ΤΕΑ, τελικά ανέστειλε την απόφασή της έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα. Πάντως, και κατά τη δεύτερη χθεσινή μέρα διεξαγωγής του 3ου συνεδρίου για την επαγγελματική ασφάλιση, διαπιστώθηκε από τους φορείς ότι απαιτείται η ενίσχυση των εποπτικών αρχών και μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του κλάδου.
Αλμα στα 303 τρισ. δολ. για το παγκόσμιο χρέος
Το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 303 τρισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), λόγω της τεράστιας αύξησης του δανεισμού της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, οι δείκτες του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκαν στο 351% πέρυσι, χάρη στις βελτιώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, από το ρεκόρ 360% το 2020. Οι δείκτες χρέους όμως παραμένουν 28% υψηλότεροι από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Καθαρό το οικοσύστημα του ποταμού Νέστου
Απόλυτα καθαρός από υδρογονάνθρακες αποδεικνύεται ο υγροβιότοπος του ποταμού Νέστου στην Ανατολική Μακεδονία, ο οποίος γειτνιάζει με τις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων του Πρίνου της Καβάλας και τις χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης της Νέας Καρβάλης, τις οποίες διαχειρίζεται η Energean. Το πολύ σημαντικό αυτό συμπέρασμα για το οικοσύστημα ενός από τους πέντε μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας, που αποτελεί και έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροβιότοπους στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Energean, προκύπτει από έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Dunarea de Jos din Galati της Ρουμανίας.
Νέες χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG
Η εταιρεία παραγωγής συστημάτων αλουμινίου Aluminco και η φαρμακευτική ΒΙΟΣΕΡ είναι άλλες δύο εταιρείες τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί με βάση κριτήρια ESG, δηλαδή με κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Μέσω του προγράμματος «A Planet to Love» η Aluminco εργάζεται με ολοκληρωμένες δράσεις γύρω από το ζήτημα της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, εκπαιδεύοντας τους καταναλωτές, παράγοντας προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 και αναπτύσσοντας συστήματα αλουμινίου για παθητικά κτίρια, ενώ η ΒΙΟΣΕΡ προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας χρηματοδότησης με την τράπεζα, θέτοντας στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει υλοποιήσει έναν αριθμό τέτοιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.