Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση κήρυξε ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με τους κανόνες του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα

Διάταγμα το οποίο προβλέπει γενική επιστράτευση στην Ουκρανία, υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κράτους αναφέρει ότι «σε σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας […] ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση.

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω της ισχύος του, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα. «Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια» πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ξεκίνησε την Τετάρτη να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Σημειώνεται πως σε πρωινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.