Μια από τις κρισιμότερες συνοδούς κορυφής, στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατρέπεται, η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει εκτός των άλλων, σοκ σε επίπεδο οικονομίας. Όπως εκτιμούν αμερικανοί αναλυτές Μια παράταση της κρίσης για το επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο θα ισοδυναμεί με γιγαντιαία αύξηση του πληθωρισμού στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης κατά μια μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε νέο άλμα 9,6% στα 87,450 ευρώ/MWh από 80 ευρώ προχθές.
Με απλά λόγια, μια τέτοια προοπτική θα παρασύρει αύξηση στους τομείς της ενέργειας και των εμπορευμάτων που σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των αγροτικών προϊόντων, θα επιφέρει ανατροπές στη κοινωνική ζωή της Ευρώπης. Θα περιοριστούν οι ροές με ότι συνεπάγεται για τη καθημερινότητα.
Για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα, που επιδιώκει να βγει από τη πανδημία θα προκαλέσει νέο μεγαλύτερο οικονομικό σοκ.
Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός εκ των μεγαλύτερων σταθμών της ιστορίας της. Η Ευρώπη, μετά την αδύναμη αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν τόλμησε να λάβει γενναία μέτρα για τις οικονομίες του Νότου, ξαναθυμάται το παλαιό κακό εαυτό της. Επιδιώκει να προβεί σε μέτρα εναντίον της Ρωσίας, ως οφείλει και δικαίως χωρίς, όμως, να φέρεται διατεθειμένη, τουλάχιστον προσώρας, να αντιμετωπίσει συνολικά το όλο πρόβλημα.
Η αύξηση του πληθωρισμού θα επιφέρει ανατιμήσεις αυτόματα σε όλα τα προϊόντα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν και έγκυροι οικονομικοί παράγοντες οι εξελίξεις δεν θα είναι γραμμικές στην ευρωπαϊκή οικονομία. Θέτοντας σε διεθνές επίπεδο την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του δημοσιονομικού σχεδίου στην Ευρώπη. Η σημερινή επίθεση της Ρωσίας επιφέρει την άμεση ανάγκη της αλλαγής των ευρωπαϊκών δεδομένων. Κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα περιθωριοποίησης και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του Ευρωπαϊκού πληθυσμού καθώς ακόμη καθημερινά η Γηραιά Ήπειρος θρηνεί εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, λόγω της πανδημίας.
Ακόμη και αν δεν τεθεί στη σημερινή σύνοδο κορυφής είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή των δημοσιονομικών της πλαισίων. Επί του παρόντος είναι άμεση η λήψη αναγκαίων μέτρων σε επίπεδο ενέργειας και υγρών καυσίμων. Όπως και η ανάγκη αποδέσμευσης μερικώς έστω της προμήθειας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κρίνεται ουσιαστικά η ιστορία της Ευρώπης…