Ο δανεισμός της αγοράς με επικεφαλής την Κίνα διόγκωσε το “βουνό” του παγκόσμιου χρέους στα 303 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αν και ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ βελτιώθηκε καθώς ανέκαμψαν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας.
Η αύξηση των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο σωρό του διεθνούς χρέους μειώθηκε από την αύξηση των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 όταν οι δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Όσο μεγαλύτερο από το 80% του νέου χρέους των τελευταίων 12 μηνών προήλθε από τις αυξανόμενες αγορές, όπου το συνολικό χρέος πλησιάζει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Ινστιτούτο στην ετήσια έκθεση παρακολούθησης του χρέους της IIF.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι ανερχόμενες αγορές άρχισαν το 2022 να αντιμετωπίζουν τις υπερβολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης αρχείων. «Ενώ ο ρυθμός συσσώρευσης επιβραδύνθηκε το 2021, το εύρος χρέους των αρχών του παραμένει αυξημένο». «Αυτή η επιβράδυνση συμβαδίζει με τη συγκράτηση των ελλειμμάτων των κεφαλαίων των αρχών που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους 12 μήνες. Όμως, για τον λόγο που ξεκίνησε η πανδημία, ορισμένες κυβερνήσεις φαίνεται να εξαρτώνται ιδιαίτερα από δανεισμό εκτός προϋπολογισμού», ανέφεραν, επισημαίνοντας το αυξανόμενο εύρος χρέους μη χρηματοοικονομικών εταιρειών στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Μεγάλο μέρος του άλματος σε συγκεκριμένους δείκτες χρέους χώρας προς ΑΕΠ σημειώθηκε σε ανερχόμενες αγορές.
Αυτά τα έθνη που εξαρτώνται στενά από τον εξωτερικό δανεισμό αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους από το ταλαντευόμενο κλίμα της αγοράς και την άνοδο των επιτοκίων των ΗΠΑ. Το διεθνές χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν μεγάλα ποσά για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, να διασώσουν εταιρείες και να διατηρήσουν τους κατοίκους τους απασχολούμενους. Ενώ το διεθνές εύρος χρέους παραμένει πολύ υπερβολικό λόγω ιστορικών απαιτήσεων, οι οικονομικές ανακάμψεις και ο καλύτερος πληθωρισμός συνέβαλαν στη βελτίωση της εικόνας μόλις στους τελευταίους 12 μήνες.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 351% το 2021 από ένα υπερβολικό ποσοστό πάνω από 360% το 2020, αν και το τέλος των τελευταίων 12 μηνών είναι μερικοί 28 μερικοί παράγοντες πάνω από τα προ-πανδημικά εύρη. Η έκδοση χρέους με περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση ετικέτα σημείωσε άνθηση καθώς οι αγοραστές συσσωρεύτηκαν σε βιώσιμες αγορές χρέους.