Κόσμος

Το πλάνο του Πούτιν για την Ουκρανία: Θέλει να επαναφέρει τον Γιανούκοβιτς στην εξουσία

Πιθανότατα ο Πούτιν να στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο για να πετύχει τον στόχο του.

Συγκλονισμένος, αλλά όχι απροετοίμαστος παρακολουθεί ο πλανήτης την εν εξελίξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Πόλεις αρχίζουν να πέφτουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το τελικό σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Politico, δυτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι ενδεικτική μιας επιθυμίας για κατάληψη «ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Ουκρανίας» και πιθανότατα ο Πούτιν να στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο για να πετύχει τον στόχο του.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν με απαισιόδοξα χρώματα την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποκρούσουν μια τέτοια πολυμέτωπη εισβολή και προειδοποιούν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη τα επόμενα 24ωρα».

Πλάνο αλλαγής καθεστώτος

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ παρατηρητών των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων είναι ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έφυγε κακήν κακώς πριν από οκτώ χρόνια από τη χώρα, εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την απόφασή του να ακυρώσει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφοράς της στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ίδια αυτή θεωρία, που παρουσιάζει το Politico, ο Γιανουκόβιτς και / ή άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να έχει κάποιο… ζουμί, σχολιάζει το Politico, αφού ο Πούτιν χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και πιθανώς θα θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία.

Ενδεχομένως όμως ο Ρώσος πρόεδρος, όπως σχολίασαν οι δυτικοί αξιωματούχοι, να υπερεκτιμά την ισχύ του εντός των τειχών, καθώς ορισμένοι από το κατεστημένο στη Μόσχα φοβούνται ότι η εισβολή ήταν λάθος, ενώ άρχισαν ήδη αντιπολεμικές διαδηλώσεις.