Η κρίση στην Ουκρανία και η ενδεχόμενη σύρραξη οδηγεί σε ράλι ανατιμήσεων του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα ουσιαστικά να τινάζονται στον αέρα ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί. Και αυτό αφού οι όποιοι υπολογισμοί των δημοσιονομικών μεγεθών έγιναν με βάση τις τιμές που ίσχυαν πολύ πριν τις εξελίξεις στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντοπίσει το όλο πρόβλημα και γνωρίζει πως η λύση μπορεί να έρθει μόνο εάν υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ουσιαστικά αυτό που θέλει και θα κυνηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά τα πρότυπα της λειτουργίας του αντίστοιχου ταμείου στην πανδημία για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ταυτόχρονα δημοσιονομική ελευθερία για ακόμη έναν τουλάχιστον χρόνο.
Στην Αθήνα με αυτά τα όπλα σε συνδυασμό με εναλλακτικές ενέργειας όπως η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου θεωρούν οτι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.
Το ζήτημα είναι αν θα βρεθεί κοινός τόπος.
Η πρόσφατη ιστορία πάντως έχει δείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ των ηγετών που μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις. Όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης αφού ήταν μεταξύ των 8 ευρωπαίων ηγετών που με επιστολή τους πριν απο 15 μήνες περίπου ζητούσαν τη δημιουργία ταμείου για την ανάκαμψη των χωρών μετά την μάχη με την πανδημία.
Έτσι και τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη αφού ο βασικός στόχος ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο που θα επιδοτεί το ενεργειακό κόστος. Έτσι η Ευρώπη ουσιαστικά δεν θα είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα θα αναζητήσει και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Ο μεγαλύτερος εχθρός σε όλο αυτό τον σχεδιασμό είναι ο χρόνος αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές. Το βασικό ερώτημα πλεον είναι ένα. Θα σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων για να σώσει την παρτίδα έστω και την τελευταία στιγμή;
Ίδωμεν..