Πολιτική

Τα οικονομικά σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τα οικονομικά σενάρια για την αντιμετώπιση της Ουκρανικής Κρίσης.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα, τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως αποκάλυψε και χθες το pagenews.gr στη κυβέρνηση επικρατεί σκεπτικισμός για τη συνέχιση των επιδομάτων ή την άμεση εφαρμογή των τελευταίων εξαγγελιών.

«Η στήριξη στο ρεύμα (και το φυσικό αέριο) θα μείνει οριζόντια, στη διάσταση που ξέρουμε» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Alpha Tv), εννοώντας ότι θα αφορά στις κύριες κατοικίες και επαγγελματίες. «Για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στα πλαίσια της αντοχής του προυπολογισμού, μέσα στα δημοσιονομικά όρια, θα υπάρξουν στοχευμένες, μετρημένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν ανακοινώσεις περιορίστηκε να απαντήσει ότι «οι ανακοινώσεις θα είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές».

Στη Βασιλίσσης Σοφίας-έδρα του υπουργείου Εξωτερικών-και στην οδό Νίκης, του υπουργείου Οικονομικών- όλες ο ελπίδες έχουν στραφεί στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Ρωσίας.

Όπως και ολοκλήρου του πλανήτη.

Ο μεγάλος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβεβαίωση των προβλέψεων της Ευρώπης για εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια ανάλογη εξέλιξη θα προκαλέσει σοκ στην εθνική οικονομία καθώς θα συμπαρασύρει τα επίπεδα του πληθωρισμού. Μια πρώτη και πρόχειρη πρόβλεψη είναι άνοδο του πληθωρισμού σε ποσοστό 2% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα ήταν δραματικό για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό του κλίματος της αυτοσυγκράτησης που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το γεγονός πως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος, τα ποσά αυτά να δοθούν στους πιο ευάλωτους και σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο. Με άλλα λόγια στην οδό Νίκης, υπάρχει το σχέδιο για συνέχιση της στήριξης αλλά όχι νέα κοινωνικά επιδόματα.

Στη παρούσα φάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας που επέμενε το τελευταίο χρονικό διάστημα και εκτός της Ουκρανικής κρίσης, για αυτοσυγκράτηση και κυρίως «όχι ανέξοδες δηλώσεις». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια νέα «άγνωστη» κατάσταση.

Και δεν έχουν άδικο καθώς, ειδικά το οικονομικό επιτελείο που ανέμενε μια αποκλιμάκωση και εξαιτίας της μείωσης του πανδημικού κύματος αλλά και των καλύτερων κλιματολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με τη προοπτική νέων συμφωνιών με την Ευρώπη, η Ουκρανική κρίση, ενισχύει το κίνδυνο να  ανατραπεί ολόκληρος ο σχεδιασμός για τη συνολική έξοδο από την οικονομική κρίση των τελευταίων δυο ετών. Όλοι απεύχονται, για παράδειγμα μια νέα μεταναστευτική κρίση που θα εκτιμάται πως θα πλήξει σοβαρά τον ευρωπαϊκό νότο. Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες με κλεισμένα τα αντίστοιχα τουριστικά πακέτα!