Πολιτική

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Στυλιανίδης: Ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής μίλησε σχετικά με τον σχεδιασμό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε για την κλιματική κρίση. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ‘fake news’, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Πρέπει μαζί να εργαστούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Χρειάζεται ένα υπουργείο εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης που δεν θα είναι όμως υπουργείο κωφών», λέει ο υπουργός.

Με αυτή την επισήμανση, άνοιξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, την ενημέρωση που έκανε, μαζί με τον υφυπουργό του Ευάγγελο Τουρνά, στα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για τους άξονες της πολιτικής του υπουργείου του σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Χαρακτηριστική όμως ήταν και η εικόνα που έδωσε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Βανέσα Αρχοντίδου, η αλπινίστρια που κατέκτησε τις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, τονίζοντας ότι δεν είναι «ταινία επιστημονικής φαντασίας»: «Το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι τεράστιο στις επικείμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η υπερθέρμανση των ωκεανών» επεσήμανε. Στην Ανταρκτική, που είναι το ψυγείο της γης, αποκολλούνται πάγοι σε μέγεθος τρεις φορές όσο είναι η Ελλάδα. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της ανόδου της στάθμης των υδάτων, και οι επιπτώσεις δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μπροστά στη πόρτα μας πλέον, το βλέπουμε με τους καύσωνες και τις φωτιές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αρχοντίδου.

Ο κ. Στυλιανίδης, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι η χώρα έχει προετοιμαστεί επαρκώς, με σειρά νέων στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης:

– Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σώμα των 500 «δασοκομάντων» οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και σε συνεργασία με τους δασικούς αλλά και με επιστημονική υποστήριξη, θα ενεργούν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε ώρα κρίσης.

– Θα είναι αυξημένα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μισθωθούν συνολικά 93 εναέρια μέσα, από τα οποία, τα 53 θα είναι αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, 35 θα είναι ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης, θα υπάρχουν 3 ελικόπτερα εναέριου συντονισμού και 1 αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού.

– Στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας θα προστεθούν από το ερχόμενο καλοκαίρι, 200 ευρωπαίοι πυροσβέστες με όλα τα εργαλεία τους, από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί στη χώρα και θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

– Ξεκίνησαν ήδη οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά νέων εκσυγχρονισμένων εναέριων μέσων.

– Είναι σε εξέλιξη η ευρωμεσογειακή συζήτηση για τη συνεργασία των χωρών που έχουν άμεση ανάγκη, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, με την Ελλάδα να έχει ευρύτερο σημαντικό ρόλο, καθώς θα είναι ο σταθμός ελικοπτέρων για να βοηθά τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενος γενικότερα στις δράσεις και στους σχεδιασμούς του υπουργείου του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τρεις βασικές κατευθύνσεις, που είναι, «η ενημέρωση των πολιτών, τα καινούργια σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για καλύτερη και πρακτικότερη αποτελεσματικότητα και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, που διαχειρίζεται τις κρίσεις».

«Η κλιματική κρίση και η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους», είπε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ έμφαση έδωσε στο τρίγωνο «προληπτική προετοιμασία, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».

«Αν δεν υπάρξει η πρόληψη», όπως τόνισε, «όλα μένουν μετέωρα […] Οι περσινές πυρκαγιές απέδειξαν ότι όπου αστοχήσουμε, βρίσκουμε τα προβλήματα μπροστά μας. Σημαντικότατος στόχος μας είναι να συνδέσουμε αυτή τη δυνατότητα της πρόληψης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να δράσουν αποτελεσματικά – διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Με στόχο την προληπτική προετοιμασία και ανθεκτικότητα, ξεκίνησε ήδη το οργανόγραμμα ενίσχυσης του υπουργείου, είμαστε στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με το υπουργείο Εσωτερικών και τις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο και θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Στυλιανίδης στο πρόγραμμα «Αιγίς» για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, στη κατεύθυνση όπως είπε, «πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα», που θα χρηματοδοτηθεί μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα δώσει τη δυνατότητα αγοράς νέων, σύγχρονων και τεχνολογικά εξοπλισμένων εναέριων μέσων – ήδη έχουν δρομολογηθεί και είναι στη τελική φάση της διαπραγμάτευσης – καθώς και στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της Πολιτικής Προστασίας με σύγχρονα κέντρα διαχείρισης κρίσεων», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο