Κόσμος

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο ελιγμός που ξάφνιασε την Δύση

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε σε μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε, την αναγνώριση του Ντονμπάς και την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε μία κίνηση που ανατρέπει κατά πολύ τα δεδομένα. Μετά από ένα μαραθώνιο διάγγελμα αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές και ως Ντονμπάς. Αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος απέστειλε ειρηνευτική δύναμη στις περιοχές.

Η Δύση μέχρι σήμερα προσπαθούσε να προβλέψει την ημέρα που θα γίνει η ρωσική εισβολή. Όμως ο Ρώσος πρόεδρος είχε άλλα πιο βαθιά σχέδια που βασίζονται στην γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ουκρανία, για την Μόσχα. Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ.

Τα σημαντικότερα σημεία του Διαγγέλματος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα του στον ρωσικό λαό, το οποίο εξελίχθηκε σε μαραθώνιο, χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή  και πάλι κρίσιμη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

«Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία» σημείωσε ακόμη, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό. Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας».

«Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε πως το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών και πως εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.

Η επίθεση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίστηκε, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει πως «έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αμερικανικά drones κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο. Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς».

Η σημασία των περιοχών του Ντονμπάς

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία

Με την υπογραφή του διατάγματος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τον ρωσικό στρατό να ξεκινήσει μια ειρηνευτική στρατιωτική επιχείρηση στις περιοχές αυτές της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ανακοινώσεις αυτές του Ρώσου προέδρου έρχονται σε μία ημέρα κατα την οποία οι εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα ήταν ραγδαίες, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα έκανε γνωστή την απόφασή του για αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών από τη Ρωσία ως ανεξάρτητων. Η απόφαση αυτή του προέδρου της Ρωσίας έφερε έντονες και άμεσες αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Με κυρώσεις στις ανεξάρτητες περιοχές αντέδρασε ο Μπάιντεν

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει διάταγμα που «θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας». Το εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου που είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».

«Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», ανέφερε η Ψάκι στη δήλωση. «Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».

Καταδικάζει η ΕΕ την απόφαση Πούτιν και προαναγγέλλει αντίδραση

Η ΕΕ απειλεί τη Ρωσία με σοβαρές κυρώσεις μετά το διάγγελμα Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της αυτονομίας περιοχών της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της τόνισε πως η κίνηση Πούτιν συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στο #Ukraine αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών #Minsk. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», προανήγγειλε η Ντερ Λάιεν.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με tweet στα social media.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στο #Ukraine αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών #Minsk Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη» έγραψε, κάνοντας μνεία στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο