Άποψη

Ουκρανία: Με το όπλο παρά πόδας

Ουκρανία: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, που αποφασίστηκε μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Το χθεσινό  διάγγελμα του Πούτιν προκάλεσε ανατριχίλα στο πλανήτη και τεκτονικές δονήσεις στη παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την υπόθεση της Ουκρανίας ως η «Κούβα του 21ου αιώνα».

Και αν τότε υπήρχαν αποκλειστικά και μόνον δυο υπερδυνάμεις -ΗΠΑ και ΕΣΣΔ-σήμερα, το μέτωπο δεν είναι στα χωράφια των ΗΠΑ, αλλά αγγίζει το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, δηλαδή στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που η Κίνα είναι μια υπερδύναμη με ανοιχτή ρήξη με τις ΗΠΑ. Και αν τότε το σενάριο πολέμου ήταν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, χθες ο Πούτιν πάτησε το κουμπί και έκανε το κόσμο να τρέμει. Και μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Οι διπλωμάτες κάνουν λόγο για κανονική πολεμική σύγκρουση.

Οι τηλεοπτικοί δέκτες θα μεταδίδουν τις εικόνες της φρίκης και ένας μεγάλος οικονομικός πόλεμος θα έχει ξεκινήσει. «Η βόμβα θα ενεργοποιήσει μια ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση», σημειώνουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες. Με ότι συνεπάγεται αυτό και για την Ελλάδα.

Τούτων δοθέντων η σημερινή κυβερνητική σύσκεψη αποκτά κυρίως ενεργειακό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο θα αναλυθούν όλα τα σενάρια μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης. Η χώρα μας προμηθεύεται περίπου το 40% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ο αγωγός της μεταφοράς να μη διοχετεύεται στη χώρα μας μέσω της Ουκρανίας. Η σύνδεση πραγματοποιείται από τη Τουρκία και τη τη Βουλγαρία. Σοβαρό πρόβλημα θα έχει η χώρα αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποφασίσει να πατήσει τη σκανδάλη με παράλληλη απόφαση του κλεισίματος της στρόφιγγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τις πρώτες κινήσεις επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει το worst case scenario.

Το σχέδιο αντιμετώπισης προβλέπει αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Επίσης όπου είναι εφικτό, θα υπάρξει μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο. Τέλος για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο αναμένεται να υπάρξουν αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Αναφορικά με το τελευταίο θα υπάρξει πρόβλημα αν στη παγκόσμια ναυσιπλοΐα δεν υπάρχουν διαθέσιμη πλοία αυτή τη περίοδο.

Αυτό που φοβούνται και στη κυβέρνηση είναι η ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε μια σειρά αγαθών και προϊόντων.