Εδώ και δεκαετίες μικροί και μεγάλοι έχουν γαλουχηθεί με τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αγάπη στις ταινίες της Φίνος Φιλμ.
Μία από τις αγαπημένες ταινίες του κοινού είναι «Η κυρά μας η μαμή» του Αλέκου Σακελλάριου, η οποία γυρίστηκε το 1958 από την κινηματογραφική εταιρεία Φίνος Φιλμ.
Η υπόθεση της ταινίας με τους ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα στην μαμή και τον γιατρό εξελισσόταν σε ένα χωριό το οποίο λεγόταν «Λεστινίτσα». Πρωταγωνιστές ήταν οι: Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Ξένια Καλογεροπούλου.
Πόσοι όμως γνωρίζουν πως η «Λεστινίτσα» ήταν οι Αφίδνες ή αλλιώς τα Κιούρκα εκείνης της εποχής;
Η ταινία, όπως λέγεται, έχει σκηνές και από τον Άγιο Μερκούριο. Η πλατεία που έχει τέρμα το λεωφορείο, στην ταινία, είναι η πλατεία των Αφιδνών. Στα γύρω κακοτράχαλα, τότε, δρομάκια είναι γυρισμένες όλες οι εξωτερικές σκηνές, ενώ το ταβερνάκι-καφενείο που κάνει στάση το λεωφορείο στο ξεκίνημα της ταινίας, βρίσκεται στον Αγ. Μερκούριο.
Το μεγάλο λάθος σε πασίγνωστη ταινία που δεν πρόσεξε ούτε ο τελειομανής Φίνος
Το πρόσωπο πίσω από τη Φίνος Φιλμς δεν ήταν άλλο από τον Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος πρόσεχε κάθε λεπτομέρεια στις ταινίες που αναλάμβανε. Ο αξέχαστος παραγωγός ήθελε να παρουσιάζει στον κόσμο τα αρτιότερα αποτελέσματα, ούτως ώστε να διατηρεί ψηλά το πρεστίζ της εταιρείας του.
Ο Φίνος δεν δίσταζε να παρακολουθεί συνεχώς τις ταινίες προτού παραδοθούν και μάλιστα ήταν άκρως παρεμβατικός. Μάλιστα, υπήρξαν και οι φορές που επέστρεφε μονταρισμένο υλικό για διορθώσεις, ενώ στο «Κλωτσοσκούφι», είχε δώσει εντολή να αλλάξει ο πρωταγωνιστής.
Πάντως, όσο προσεκτικός και να ήταν ο Φίνος, τα λάθη παραμένουν… ανθρώπινα. Όπως εκείνο που έγινε στην πασίγνωστη ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και διέφυγε της προσοχής όλων των τεχνικών, αλλά και του ιδίου του παραγωγού. Έπειτα από το σήμα της Φίνος Φιλμ, πέφτουν οι τίτλοι αρχής. Η παραγωγή παρουσίασε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη… Παπαπαμιχαήλ. Ένα «πα»… παραπανίσιο, είχε «ξεγλιστρήσει» από τους υπεύθυνους του μοντάζ, τον σκηνοθέτη, αλλά και τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο.
Το εν λόγω γραμματικό λάθος διέφυγε της προσοχής των πάντων και «ταξίδεψε» μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες.
Η ταινία έσπασε ταμεία στην πρώτη της προβολή. Έκοψε 739.001 εισιτήρια στην πρεμιέρα, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα εισπράξεων της σεζόν.
Παράλληλα, έλαβε τρίτη θέση στον κατάλογο με τις πιο εμπορικές ταινίες, µετά την Υπολοχαγό Νατάσα και την Αρχόντισσα και τον αλήτη.
Από το 1969 έχουν περάσει 50 χρόνια. Η ταινία έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε κινηματογράφους, τηλεοράσεις αλλά και στο σαλόνι κάθε σινεφίλ. Οπότε, ήταν λογικό το να εντοπιστεί το λάθος που… ξέφυγε ακόμη κι από τον Φίνο!