Αναχώρησαν χθες από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Πορτογαλία 14 ασυνόδευτα παιδιά (από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία), στο πλαίσιο του προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αξιών, δεκατρία κράτη-μέλη έχουν γίνει αρωγοί, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ασφαλή μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία 1.194 ασυνόδευτων ανηλίκων από την έναρξη του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό, η Πορτογαλία έχει δεχτεί συνολικά 213 ασυνόδευτα παιδιά.
«Το επιτυχημένο πρόγραμμα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της ικανότητας και της τεχνογνωσίας που έχει πλέον αναπτύξει η χώρα μας στην υλοποίηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών. Με αυτόν τον τρόπο αντανακλάται η από κοινού δέσμευση και αποτελεσματικότητα των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των διεθνών εταίρων στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία υπαγορεύεται και βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η έμπρακτη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποτελεί παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη στη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, αναζητά βιώσιμες λύσεις, εξασφαλίζοντας το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τα παιδιά συνόδευσε εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Ηρακλής Μοσκώφ.
Το Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης για ασυνόδευτους ανηλίκους υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2020, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συνεργασία κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων χωρών και την άμεση συμβολή της Υπηρεσίας Ασύλου, διεθνών φορέων, όπως ο ΙΟΜ, και UNHCR, του ΕUAA και της ΜΕΤΑδρασης.
Ετήσια μείωση 79% στους διαμένοντες στα νησιά-αιτούντες άσυλο
Την ίδια ώρα, μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά-αιτούντων άσυλο καταγράφεται τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση, 96%, καταγράφεται στους διαμένοντες στη Λέρο. Ακολουθούν η Σάμος με 88%, η Χίος με 84%, η Λέσβος με 76% και η Κως με 48%. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καθώς οι διαμένοντες-αιτούντες άσυλο αποτελούν πλέον το 1,36% του πληθυσμού (απογραφή 2011), ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 7,33%.
Πιο αναλυτικά, οι διαμένοντες στα νησιά τον Ιανουάριο του 2022 είναι συνολικά 3.354. Από αυτούς, 3.044 διαμένουν στα ΚΥΤ και 8 σε λοιπές δομές, οι υπόλοιποι 302 διαμένουν, 116 στα Α.Τ. και τα ΠΡΟΚΕΚΑ της ΕΛΑΣ, ενώ 186 στις δομές του ΕΚΚΑ. Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων μεταναστών-προσφύγων στην Επικράτεια κατά τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζεται μειωμένος κατά 51% σε σχέση με το Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου, οι ροές στις αφίξεις κατά τον πρώτο μήνα του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 45% στα νησιά και κατά 51% στο σύνολο, σε σχέση με τον 1ο μήνα του 2021.
Το υπουργείο επισημαίνει πως, «μετά από συστηματικές προσπάθειες», τον πρώτο μήνα του 2022 συνολικά 600 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 440 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.
Άδειες διαμονής
Αναφορικά με τη νόμιμη μετανάστευση, οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχονταν σε 686.519, αυξημένες κατά 36,0% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 και μειωμένες κατά 1,0% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (η μεγάλη αύξηση των ισχυρών αδειών Ιανουαρίου 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 οφείλεται και στην αυτοδίκαιη παράταση των αδειών που δόθηκε λόγω της πανδημίας).
Προσλήψεις 509 μόνιμων υπαλλήλων
Στην πρόσληψη συνολικά 509 μόνιμων υπαλλήλων προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «στο πλαίσιο της ανάκτησης του ελέγχου λειτουργίας στις δομές της χώρας».
Η πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, ήτοι διοικητικού-οικονομικού, μηχανικών, πληροφορικής, νομικών, γενικών καθηκόντων κλπ καθίσταται, σύμφωνα με το υπουργείο, αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία και της Κεντρικής Υπηρεσίας και των περιφερειακών δομών του.
Με την προκήρυξη 2Κ/2022 μέσω ΑΣΕΠ, ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 473 ατόμων (106 Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 87 ατόμων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 177 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 103 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), ενώ αναμένεται η προκήρυξη των υπολοίπων 36 θέσεων για πρόσωπα που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν. 2643/1998.
Ειδικότερα, προκηρύσσονται 237 θέσεις στις νέες δομές των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, 154 θέσεις για τις δομές στην ενδοχώρα, καθώς και 118 θέσεις για τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.