Άποψη

Η «επιστροφή» των spreads

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επανεμφάνιση των spreads λόγω της Ουκρανίας και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Μέρες που είναι ποιος θα πίστευε οτι θα επέστρεφαν τα spreads; Και όμως μια η διεθνης ενεργειακή κρίση, μια η Ουκρανία, μια τα χρήματα που δόθηκαν στην πανδημία, μια ο πληθωρισμός και μια η προσδοκία για νέες παροχές οδηγούν σιγά σιγά στην άνοδο των spreads.

Εμείς που την προηγούμενη δεκαετία, λίγο πριν η χώρα μας μπει στα μνημόνια ακούγαμε όλη μέρα και όλη νύχτα για την πορεία των spreads θεωρούσαμε πως είναι μακρινό παρελθόν.

Έλα όμως που σιγά σιγά το spread των ομολόγων μας έφτασε κοντά στο 2,5% ενώ πέρυσι ήταν περίπου μηδενικό.

Πιστέψτε με σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ζήσω εκ νέου με το φάντασμα των spreads, γιατί ξυπνούν άσχημες μνήμες.

Φυσικά θα μου πείτε τι σε έπιασε και θυμήθηκες τα spreads; Δυστυχώς είναι πάλι εδώ. Όχι φυσικά με την ένταση της περιόδου του 2010 όπου υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου ηταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει.

Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε και έκοψε μαχαίρι τα σενάρια για κάθε ειδους παροχή. Θα στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στην κρίση αλλά χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού την ώρα που η αντιπολίτευση βάζει το ένα μέτρο μετά το άλλο πάνω στο τραπέζι.

Ο στόχος διπλός.

Αφενός να ηρεμήσουν οι αγορές και αφετέρου να γνωρίζουν οι πολίτες της αλήθεια.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση ψάχνουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της στήριξης των νοικοκυριών χωρις όμως να προκαλούν και τις αγορές με την μη ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Άλλωστε μπροστά είναι και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 που θα βάλει την χώρας μας στο κλαμπ της ελίτ των οικονομικών χωρών. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές με άλλο κύρος και άλλα επιτόκια.

Είναι σαφές πως όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η ώρα των εκλογών η κυβέρνηση θα βάζει ένα ακόμα δίλημμα. Σταθερότητα και απεγκλωβισμός μια και καλή από την περίοδο των μνημονίων, εξάλλου στα τέλη καλοκαιριού επιδιώκουμε να βγούμε και από την ενισχυμένη εποπτεία ή επιστροφή στο παρελθόν