Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επαναδρομολογήσει τις προμήθειες σε άλλες αγορές εάν οι νέες δυτικές κυρώσεις στοχεύουν στον ενεργειακό της τομέα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Σιλουανόφ.
Ο Σιλουανόφ δεν είπε πώς θα εκτρέψει η Μόσχα τις εξαγωγές ενέργειας της, αλλά είπε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου και το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα πρέπει να προστατεύσουν την οικονομία και τις τράπεζες από τυχόν κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τραπεζών, οικονομίας και ενέργειας της Ρωσίας, με πιθανούς ελέγχους στις εξαγωγές, σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία.
Τι αναφέρει το Κρεμλίνο
“Οποιοσδήποτε περιορισμός των εξαγωγών θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών. Και αν εφαρμοστούν τέτοιοι περιορισμοί, τότε οι αυξήσεις στις τιμές θα πρέπει να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους περιορισμούς”, είπε ο Σιλουάνοφ. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και τις ρωσικές εισαγωγές Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης, όπως ο άνθρακας, το 26% του αργού πετρελαίου και το 38% του φυσικού αερίου της περιοχής, εκτιμά η έρευνα της Moody’s, επισημαίνοντας ότι ακόμη και μια σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου θα τονώσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ 5,1% τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να τερματίσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τα μέσα του 2011. Οι επιλογές της Ρωσίας να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο του αγωγού από την Ευρώπη, το οποίο παρέχεται μέσω οδών που δεν συνδέονται με τις ασιατικές αγορές, είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι έμποροι λένε ότι η Μόσχα μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία με εξαγωγές πετρελαίου από τις οποίες περίπου τα μισά, ή περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ποιες είναι οι επιλογές της Ευρώπης σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου
Από το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο και μια δέσμευση που μια κλιμακούμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας απλώς την επιδεινώνει. Τα ενεργειακά αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα πολύ ψιλά στην ατζέντα της Ευρώπης.
Είναι φυσιολογικό για τη Ρωσία να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ότι υποχρεούται συμβατικά, ειδικά όταν οι τιμές και η ζήτηση είναι υψηλές. Ωστόσο, παρόλο που η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 5,5 τοις εκατό και οι τιμές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, η Ρωσία απέφυγε να αντλήσει επιπλέον φυσικό αέριο στην ήπειρο. Οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν συνήθως αυτό το επιπλέον αέριο για να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ασκήσει επανειλημμένα πίεση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, να εγκρίνει γρήγορα το έργο του αγωγού Nord Stream 2 και να υπογράψει νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις παράδοσης φυσικού αερίου ως προϋποθέσεις για την παροχή πρόσθετου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.