Οικονομία

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολυετές σημείο καμπής

Goldman Sachs: Την θέση πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής, και αφήνουν πίσω τους τους κινδύνους και προχωρούν σε αναπτυξιακή πορεία, εκφράζει σε ανάλυσή της  η Goldman Sachs.

Την θέση πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής, και αφήνουν πίσω τους τους κινδύνους και προχωρούν σε αναπτυξιακή πορεία, εκφράζει σε ανάλυσή της  η Goldman Sachs.

Μέχρι το 2023 προβλέπει ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE θα κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, τα NPEs θα συγκλίνουν στα επίπεδα της περιοχής της Ε.Ε και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), η αναλογία του Texas ratio θα μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και συσσώρευσης “μαξιλαριού” ασφαλείας σε κεφάλαια και προβλέψεις, και η διανομή μερισμάτων θα μπει και πάλι στο τραπέζι μετά από πολλά χρόνια.

Τι θεωρεί η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs θεωρεί πως ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων. Προβλέπει δε ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο σύνολο του κλάδου το ROTE θα βελτιωθεί από μέσο όρο 5% το 2021 σε 8% το 2023, με βάση τη μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024, την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων από σταθερή κατά το διάστημα 2016-2021 σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR της τάξης του 6,5% (1,4 φορές το ονομαστικό ΑΕΠ) το διάστημα 2021-2024 και την θετική λειτουργική εικόνα (>500 μ.β) το διάστημα 2021-2024 λόγω του ελέγχου του κόστους.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Goldman Sachs, τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), με κάθε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων κατά 25 μονάδες βάσης να προσθέτει 2% στα επίπεδα, γεγονός που θα αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο.