Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όλους όσοι νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό που τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα με των εμβολιασμένων, ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει αποφασίσει από το Φθινόπωρο να να μην δίνεται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης.
Ποιοι εξαιρούνται
Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα.
Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τους εμβολιασμένους πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, λόγω της λοίμωξης. Δηλαδή, σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορωνοϊό.
Η επιδημιολογική εικόνα
Η κ. Παπαευαγγέλου περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα αναφέροντας ότι η θετικότητα είναι στο 6,4%.
«Η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή τον τελευταίο μήνα. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά αυτήν την εβδομάδα.
Η Δέλτα βρίσκεται στο 2,2% στα συνολικά κρούσματα. Παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ».
Ειδικότερα ανέφερε ότι 4,100 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων συνολικά στην επικράτεια.
Η πληρότητα στην επικράτεια είναι 53% στις απλές κλίνες και 73% στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με νέα μελέτη και για την επικράτηση της Όμικρον, δείχνει ότι η νόσηση προστατεύει μόλις 56%. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από φυσική νόσηση σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.
Πώς αποφασίστηκε χαλάρωση των μέτρων
Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.
Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, το υγειονομικό προφίλ του, το εάν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Όπως ανέφερε δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.
Μικρή μείωση των θανάτων
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7%. Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, με μείωση κατά 20% στις διαγνώσεις, όσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου παρέμειναν σταθεροί.
Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μόνο 7 από τις 47 χώρες να παρουσιάζουν επιδείνωση, ενώ 19 χώρες δείχνουν σημαντική βελτίωση.
Βελτίωση επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σχετικά με τους θανάτους, της τάξης του 20%.
Η πίεση, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση 7%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών και αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων.
Συνεπώς, κατέληξε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως οδεύει σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις και πως κατευθύνεται προς την επιστροφή στην κανονικότητα. «Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό ότι θα εξακολουθήσει, αναμένουμε και την επιστροφή στην κανονικότητα» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.