Από το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο και μια δέσμευση που μια κλιμακούμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας απλώς την επιδεινώνει. Τα ενεργειακά αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα πολύ ψιλά στην ατζέντα της Ευρώπης.
Είναι φυσιολογικό για τη Ρωσία να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ότι υποχρεούται συμβατικά, ειδικά όταν οι τιμές και η ζήτηση είναι υψηλές. Ωστόσο, παρόλο που η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 5,5 τοις εκατό και οι τιμές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, η Ρωσία απέφυγε να αντλήσει επιπλέον φυσικό αέριο στην ήπειρο. Οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν συνήθως αυτό το επιπλέον αέριο για να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ασκήσει επανειλημμένα πίεση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, να εγκρίνει γρήγορα το έργο του αγωγού Nord Stream 2 και να υπογράψει νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις παράδοσης φυσικού αερίου ως προϋποθέσεις για την παροχή πρόσθετου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η κίνηση φαινόταν αναπόσπαστο μέρος του υβριδικού πολέμου της Μόσχας εναντίον της Δύσης (κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Ουκρανίας. Εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει όντως να εισβάλει στην Ουκρανία, προκαλώντας κυρώσεις από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ανταπαντήσει περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου ενδεχομένως με ακρωτηριασμό των ποσοτήτων.
Πρώτο σενάριο
- Οι προμήθειες της Ουκρανίας διακόπηκαν
Εάν ξεσπάσει πόλεμος και διακοπεί το αέριο που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ από την Ουκρανία, το μπλοκ θα έχει περιορισμένες επιλογές για να αναπληρώσει το έλλειμμα. Η Ολλανδία είναι μεγάλος παραγωγός φυσικού αερίου, αλλά το 2018 η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα σταματήσει όλη την παραγωγή μέχρι το τέλος του 2022. Τον Ιανουάριο, το Βερολίνο της ζήτησε να παραδώσει επιπλέον 1,1 bcm, παρόλο που προηγουμένως είχε μπλοκάρει ένα νέο ολλανδικό υπεράκτιο φυσικό αέριο έργο που θα συνόρευε με τη Γερμανία. Προς το παρόν, η Ολλανδία είναι υποχρεωμένη, αλλά η σταδιακή κατάργησή της είναι ακόμα σε καλό δρόμο.
Δεύτερο σενάριο
- Η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες κατά το ήμισυ
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα διατηρήσει τις άμεσες προμήθειες του αγωγού φυσικού αερίου μόνο μέσω του Nord Stream 1 (χωρητικότητας: 55 bcm ετησίως) και των δύο αγωγών Turk Stream (συνδυασμένη χωρητικότητα: 31,5 bcm ετησίως). Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της από φυσικό αέριο, αλλά να χωρίσει την ΕΕ σε κράτη μέλη που λαμβάνουν τις προμήθειες της (Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία), σε εκείνα που έχουν διακοπεί (Λιθουανία, Πολωνία). και εκείνων που μπορούν να λάβουν το αέριο που χρειάζονται αρκεί να ακολουθούν την πολιτική γραμμή της Ρωσίας (Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία).
Τρίτο σενάριο
- Η Ρωσία διακόπτει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αυτό το σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό, καθώς θα κατέστρεφε τη σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ και θα κατέστρεφε κάθε ιδέα ότι είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου. Θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει κάθε ελπίδα να γίνει σημαντικός εξαγωγέας υδρογόνου και στην ΕΕ.
Ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλά 7 ετών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι και πλέον είναι πολύ πιθανό να φτάσουν τα 100 δολάρια. Στην εκτίμηση ότι το πετρέλαιο εντός του έτους θα φτάσει στα 100 δολ. έχει προχωρήσει η Morgan Stanley. Όπως εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τα αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε το 2021.