«Πρέπει να είμαστε σαφείς για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε ως Κεντρική Τράπεζα. Για παράδειγμα, η νομισματική μας πολιτική δεν μπορεί να γεμίσει αγωγούς φυσικού αερίου, να εξαλείψει τις καθυστερήσεις στα λιμάνια ή να εκπαιδεύσει περισσότερους οδηγούς φορτηγών…» χρειάζεται σίγουρα μια δεύτερη ματιά η δήλωση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε επί της ουσίας να πει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ευθύνη για τους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις πολύ πέρα από ότι η ΕΚΤ είχε προετοιμάσει τις κυβερνήσεις και τις αγορές, με τις προβλέψεις της ακόμα και εκείνες του περασμένου Δεκέμβρη.
Οι κεντρικές τράπεζες, ανεξάρτητα με το τι έχουν πει μέχρι σήμερα, ολόκληρη ή την μισή αλήθεια, το μόνο που μπορούν να κάνουν απέναντι στο πληθωριστικό τσουνάμι είναι η ταχύτερη απόσυρση του φθηνού χρήματος.
Κριστίν Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Αν είχα ενεργήσει βεβιασμένα με τα επιτόκια θα είχαμε αντίθετο αποτέλεσμα
«Αν τώρα ενεργήσουμε βεβιασμένα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα ήταν σημαντικά χειρότερη και θα κινδύνευαν πολλές θέσεις εργασίας», προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η επίδραση κάθε απόφασης που λαμβάνουμε, κατά κανόνα γίνεται εμφανής 9 έως 18 μήνες αργότερα», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά το ήμισυ στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι ελλείψεις στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.
«Αντιθέτως, αν τώρα δράσουμε βεβιασμένα, θα μπορούσε αυτό να έχει σαφώς αρνητική επίπτωση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας και θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Έτσι δεν θα βοηθούσαμε κανέναν», δήλωσε σχετικά, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα και ότι τον Μάρτιο θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων σε μεταγενέστερο χρόνο.