Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα σταματά η απαγόρευση της όρθιας διασκέδασης, ξαναρχίζουν οι σχολικές εκδρομές, αυξάνεται η πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Επανέναρξη σχολικών εκδρομών – Τι ισχύει
Χαράς Ευαγγέλια για μικρούς και μεγάλους μαθητές , που θα μπορούν πλέον να απολαύσουν τις εκδρομές τους και ήδη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις.
Στο εξής, οι μονοήμερες εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, θα μπορούν να διεξάγονται κανονικά, ενώ από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται και οι εκδρομές για τις οποίες απαιτείται διανυκτέρευση.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
«Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια σύσκεψης της Υπουργού Νίκης Κεραμέως με την Επιτροπή των Ειδικών με θέμα τις σχολικές εκδρομές, ανακοινώνει
Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.
Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.
Με rapid test οι εκδρομές με διανυκτέρευση
Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση) όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κ.λπ»
Πώς φτάσαμε στη χαλάρωση των μέτρων
Τη χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία την Πέμπτη θα εξετάσει κάποια επιμέρους ζητήματα, ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με ΚΥΑ που είναι υπό έκδοση.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν διστακτικούς τους ειδικούς στο να δώσουν “πρράσινο” φως για συνολική άρση των μέτρων:
Σε περίπτωση που όλα τα μέτρα χαλαρώσουν ταυτόχρονα, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ξανά αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον κυκλοφορεί ακόμη στην κοινότητα. Επομένως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για πισωγύρισμα, την ώρα που το Πάσχα δεν απέχει πολύ χρονικά και είναι σαφές πως κανείς δεν θέλει να γιορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου ξανά με περιορισμούς.
Επίσης παρά το γεγονός πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, ακόμη δεν έχουμε αγγίξει σε γενικό ποσοστό τα νούμερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών –όπως η Δανία- που θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε αρκετά.
Οι ειδικοί δηλαδή θεωρούν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων είναι και η πιο ασφαλής επιλογή όταν υπάρχουν περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου και 250.000 άνω των 60 ετών εμβολιασμένους με δύο δόσεις.