Οικονομία

Ουκρανία πόλεμος: Ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών

Ουκρανία πόλεμος: Το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου συνεχίζεται εν μέσω ανησυχιών για μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί σίγουρα θα φέρει κλυδωνισμούς καθώς η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου συνεχίζεται εν μέσω ανησυχιών για μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί σίγουρα θα φέρει κλυδωνισμούς καθώς η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλά 7 ετών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι και πλέον είναι πολύ πιθανό να φτάσουν τα 100 δολάρια. Στην εκτίμηση ότι το πετρέλαιο εντός του έτους θα φτάσει στα 100 δολ. έχει προχωρήσει η Morgan Stanley. Όπως εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τα αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε το 2021.

Και η JP Morgan θεωρεί πως οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι με τη διεύρυνση του ασφάλιστρου κινδύνου πλεονάζουσας χωρητικότητας. Από την πλευρά τα η Goldman Sachs προβλέπει τις τιμές του αργού Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, 95 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος.

Τιμές ενέργειας Ευρώπη: Αυξήθηκαν πάνω από 10% λόγω της κλιμάκωσης του Ουκρανικού

Αύξηση πάνω από 10% παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό. Μια κλιμάκωση της κρίσης απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, πλήττοντας πιθανώς τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία αποτελεί την κύρια πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών.

Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές να είναι ήδη πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τα κανονικά για αυτή την εποχή του έτους επίπεδα.

Η κρίση της ενέργειας ανέβασε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη πυροδοτώντας μια κρίση αύξησης του κόστους διαβίωσης, που ανάγκασε αρκετές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να μειώσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.