Για κοινό τρόπο δράσης όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση των θανάτων στο γηροκομείο των Χανίων έκανε λόγο ο Λευτέρης Μανουσάκης, δικηγόρος δύο οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους στο επονομαζόμενο “κολαστήριο”, χαρακτηρίζοντάς τους ως εγκληματική οργάνωση.
«Οι ιδιοκτήτες έπειθαν τους συγγενείς ότι η κατάπτωση των ηλικιωμένων ήταν φυσική εξέλιξη της πορείας της υγείας τους. Δεδομένων των περιορισμών της επαφής λόγω Covid-19, οι συγγενείς των ηλικιωμένων έβλεπαν τους συγγενείς τους πίσω από ένα τζάμι και θεωρούσαν ότι είναι μία φυσική εξέλιξη», είπε ο κ. Μανουσάκης σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ, για να εξηγήσει πώς παραπλανούσαν οι ιδιοκτήτες και οι γιατροί του γηροκομείου τους εντολείς του.
Απαντώντας στο γιατί οι συγγενείς άφησαν τους ανθρώπους τους να μένουν σε μία δομή φιλοξενίας την ώρα που έβλεπαν την εικόνα των ηλικιωμένων να χειροτερεύει, κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι πολλοί εξ αυτών οδήγησαν εκεί τους συγγενείς τους από ανάγκη, μη έχοντας άλλη λύση. «Αρκετοί διασώθηκαν. Πολλοί κατάφεραν να βρουν άλλες δομές για να τους φιλοξενήσουν. Στην περίπτωση των εντολέων μου προσπάθησαν πριν το τέλος να μεταφέρουν τους συγγενείς τους αλλού, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν».
Ο κ. Μανουσάκης εκπροσωπεί δύο οικογένειες θυμάτων του γηροκομείου το οποίο διερευνάται για δεκάδες ύποπτους θανάτους, με τις καταγγελίες να αυξάνονται συνεχώς.
Στο αρχείο από το 2009 καταγγελία για το γηροκομείο
«Όλα είχαν ξεκινήσει το 2009 με μία καταγγελία που είχε τεθεί στο αρχείο. Επανήλθε στο φως με την καταγγελία της εργαζόμενης και την μήνυση που κατέθεσε η συνάδελφος, Mαρία Παπαδάκη», ανέφερε ο συνήγορος των δύο οικογενειών που άσκησαν μηνύσεις εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
«Υπήρχε και δρούσε μία συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση. Η Εισαγγελία και η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έχουν καταρτίσει μία εξαιρετική δικογραφία. Το ότι αναπτύχθηκε η σιωπή από το 2009 μέχρι τώρα, έδωσε το θάρρος στο να διογκωθεί η συγκεκριμένη δράση της εγκληματικής οργάνωσης», κατήγγειλε ο δικηγόρος.
Τους στέρησαν το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή και θάνατο
Και όπως επισήμανε, στην περίπτωση των εντολέων του, δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο. «Δεν έχουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου ή κάποια άλλη συναλλαγή», είπε, μη μπορώντας να γνωρίζει «αν έχουν κλαπεί κάποια πράγματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην συγκεκριμένη δομή έχασαν και τους αποστέρησαν εγκληματικά το δικαίωμα τους για μία αξιοπρεπή ζωή και έναν αξιοπρεπή θάνατο. Τους στέρησαν αυτό το σοβαρό δικαίωμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι σοκαριστική. Ο κ. Μανουσάκης ζήτησε να μην στρέφονται τα βέλη κατά των συγγενών που δεν αντέδρασαν άμεσα αλλά κατά των κατηγορούμενων.
«Μου δημιουργήθηκε αποτροπιασμός τεράστιος διαβάζοντας τη δικογραφία. Θα μου δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος αποτροπιασμός αν στην προσπάθεια υπεράσπισης ακούσω ότι οι συγγενείς οδήγησαν εκεί για να πεθάνουν εκεί. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ και τους άφησαν να πεθάνουν», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη οι ισχυρισμοί αυτοί κλείνουν στόματα.
Αγωνία για το μέλλον των ηλικιωμένων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ το γηροκομείο λειτουργεί πλέον με 37 τρόφιμους να παραμένουν σε αυτό, με την αγωνία για το αύριο των ηλικιωμένων και των εργαζομένων να είναι μεγάλη.