Πολιτική

Ουκρανία Ρωσία: Η ασφάλεια τροφοδοσίας με φυσικό αέριο στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

Ουκρανία Ρωσία: Η ασφάλεια της τροφοδοσίας φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η ασφάλεια της τροφοδοσίας φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο ΜητσοτάκηΟ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Τι εξετάζουν στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος). Το  σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Νεκροί δύο Έλληνες Ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία

Νεκροί έπεσαν δύο Έλληνες ομογενείς από πυρά Ουκρανών στρατιωτών στο Γράνιντνα στην Ανατολική Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ΥΠΕΞ είχε απευθύνει έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία να αναχωρήσουν από την χώρα.

Οι δύο Έλληνες που σκοτώθηκαν βρέθηκαν πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία. Από τα πυρά τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Από ότι φαίνεται, οι ομογενείς σκοτώθηκαν για ασήμαντη αιτία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία. Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».