Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Έχουμε μέτωπο με τον κ. Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας όπου έβαλε στο επίκεντρο τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας όπου έβαλε στο επίκεντρο τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Για την παρουσία του μετά από 2,5 χρόνια στον ΣΚΑΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά τοποθετήθηκε για την παρουσία του μετά από 2,5 χρόνια στον ΣΚΑΙ και απάντησε ότι όταν με προσκαλείτε έρχομαι. «Δεν υπήρξε επιλογή να μην έρθω. Η αλήθεια είναι ότι άργησα να απαντήσω γιατί η πρόσκληση εδώ και καιρό».

«Ο κάθε σταθμός έχει δικαίωμα στην άποψη, ο δικός σας σταθμός έχει έντονη άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν είναι ο ΣΚΑΙ που έχει άποψη αλλά ότι σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου σχεδόν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας ταυτίζονται με την άποψή αυτή και αυτό είναι ένα ζήτημα πλουραλισμού. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδική από την αντιπολίτευση μετά που έχει επιλέξει να διαμορφώσει ένα πεδίο ενημέρωσης αυστηρά μονοφωνικό. Δείτε τι έγινε με τη λίστα Πέτσα».

Για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον κατώτατο μισθό

Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί καθώς ο κ. Μητσοτάκης το υποτίμησε τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ. “Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται κύμα ακρίβειας” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η κοινωνία έβλεπε λογαριασμούς 500 ευρώ και πλέον βλέπει 2.000 ευρώ ενώ παράλληλα τόνισε πως “εμεις κυβερνήσαμε επι 4,5 χρόνια σε δύσκολες συνθήκες ενώ το 2019 μειώσαμε το ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή”.

Για τη ΔΕΗ

«Έχει μια σημασία να δει κανείς αν θέλουμε τη ΔΕΗ να είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και όχι ένας οργανισμός που ανταγωνίζεται με τους ιδιώτες ποιος θα ανεβάσει πιο πολύ τις τιμές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ στη λειτουργίας της. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού τιμολογίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η επιτροπή ανταγωνισμού για ελέγχους» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν του να υπάρξει επιδοματική στήριξη» προσθέτοντας ότι για τα 400 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο είπε ότι «έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά και εδώ είναι ένα ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Δεν έβλεπαν να έρχεται αυτό που έρχεται και αυτό είναι ένα σοβαρό δείγμα διαχειριστικής ανικανότητας».

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων που πέραν των ελέγχων, την άσκηση δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ, θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κ.α.» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και αυτή είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και δεν παρεμβαίνει το κράτος και αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη γιατί την είδαμε και το 1990-1993».

Για τον κατώτατο μισθό

«Ιδίως μετά την πανδημία που γίνονται μια σειρά κοσμογονικές αλλαγές, αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες και επικίνδυνες να οδηγήσουν σε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού 2% δεν μπορούσε να προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζεται μια δεύτερη τον Μάιο;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις εκλογές, την απλή αναλογική και το ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «καθόλου» δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις. «Έχουμε διαφορετικές σημαντικές με κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς αλλά δεν τους θεωρούμε αντίπαλούς μας, έχουμε μέτωπο με τον κ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς για την απλή αναλογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό ιδίως στις ημέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και μια πολιτική που προτάσσει το κοινωνικό κράτος. Αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται ανάμεσα στης δεξιά και τις δυνάμεις τις προοδευτικές. Όσοι αποκαλούνται στην ευρύτερη γραμμή στήριξης του κοινωνικού κράτους μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας».

Σημείωσε, δε, με νόημα ότι «εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να απαντήσει στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο. Η πολιτική ίσων αποστάσεων έχει μια χάρη όταν είμαστε μακριά από τις εκλογές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο