Οικονομία Άποψη

Τιμές ενέργειας Ευρώπη: Αυξήθηκαν πάνω από 10% λόγω της κλιμάκωσης του Ουκρανικού

Τιμές ενέργειας Ευρώπη: Αύξηση πάνω από 10% παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό.

Αύξηση πάνω από 10% παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό. Μια κλιμάκωση της κρίσης απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, πλήττοντας πιθανώς τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία αποτελεί την κύρια πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών.

Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές να είναι ήδη πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τα κανονικά για αυτή την εποχή του έτους επίπεδα.

Η κρίση της ενέργειας ανέβασε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη πυροδοτώντας μια κρίση αύξησης του κόστους διαβίωσης, που ανάγκασε αρκετές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να μειώσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το φυσικό αέριο

Η ασφάλεια της τροφοδοσίας φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος). Το  σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας.