Κόσμος

Ουκρανική κρίση: Επικοινωνία Μπάιντεν – Τζόνσον

Στη σαραντάλεπτη επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού συμφωνήθηκε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις ρωσικές απειλές

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο εν μέσω φόβου ότι μια επίθεση στην Ουκρανία από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «επικείμενη», καθώς 130.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα με την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες συζητήσεις τους με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

«Συμφώνησαν ότι παρέμενε ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για τη Ρωσία να υποχωρήσει από τις απειλές της προς την Ουκρανία.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με εκτεταμένη ζημιά τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο.

«Συμφώνησαν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις ρωσικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ενός σημαντικού πακέτου κυρώσεων σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που, περισσότερο από κάθε άλλη, θα έπληττε την καρδιά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε καθώς το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει έναν «μικρό αριθμό» στρατευμάτων στη Λιθουανία για να βοηθήσει με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά του με τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιθουανία έχουν κοινές ανησυχίες για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.”

Λίγες ώρες αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος σε διάγγελμά του ενημέρωνε πως πληροφορήθηκε ότι επίκειται ρωσική εισβολή την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Ελιζέ: Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε  την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.

«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».

«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο