Σοκ έχει προκαλέσει στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την χώρα, η υπόθεση που αφορά τον θάνατο των τριών παιδιών. Παρότι οι Αρχές είναι στο σκοτάδι – μιας και οι τρεις θάνατοι θεωρούνται ανεξήγητοι, αφού οι ιατροδικαστές δεν έχουν κατορθώσει να βρουν την αιτία κατά περίπτωση – κομβικό ρόλο στο να περάσει ο φάκελος στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έπαιξε το γεγονός ότι και τα τρία παιδιά πέθαναν ενώ νοσηλεύονταν, την ώρα που απουσίαζαν γιατροί και νοσοκόμες.
Μία νέα πτυχή της υπόθεσης μοιάζει να ανοίγει ένα πρωτοσέλιδο, καθώς αναφέρει πως υπάρχει και τέταρτος θάνατος στο περιβάλλον της οικογένειας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μία 69χρονη, η οποία ήταν σπιτονοικοκυρά του ζευγαριού, αλλά και καθηγήτρια της Ελένης Μενεγάκη με το τμήμα Ανθρωποκτονιών να καλεί επειγόντως το ζευγάρι για κατάθεση.
Το πρωτοσέλιδο
Σχετικά με την υπόθεση το πρωτοσέλιδο αναφέρει:
«Μαμά, ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ; Εσύ μπαμπά μας, δεν ξέρεις; Ανήσυχες ψυχές απ΄τον Παράδεισο. Τζωρτζίνα, Ίριδα, Μαλένα.
Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών κοντά στην εξιχνίαση: Και 4ος περίεργος θάνατος. Ποιος “έφαγε” την 69χρονη καθηγήτρια της Ελ. Μενεγάκη, σπιτονοικοκυρά των γονιών; Καλείται επειγόντως για κατάθεση το ζευγάρι»
Γιατί ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών
Ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, αναφερόμενος στον λόγο που η υπόθεση «άλλαξε χέρια», μίλησε για «κενά».
Όπως ανέφερε στον Σκάι, το γεγονός ότι ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν «κενά, παραλείψεις, κάποια λάθος ενέργεια». Όσον αφορά στο πού αναμένεται να στραφεί η έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πάει παντού».
Οι φάκελοι των τριών παιδιών από το νοσοκομείο
Στην δημοσιότητα έχουν δοθεί οι τρεις φάκελοι των παιδιών που δείχνουν τους λόγους για τους οποίους νοσηλεύονταν.
- Το 2022 η Τζωρτζίνα, νοσηλεύτηκε σε συνέχεια της εγκεφαλοπάθειας. Της είχε ήδη τοποθετηθεί απινιδωτής και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα εύρημα. Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο για νευρολογικό έλεγχο, κατέληξε μέσα στο δωμάτιο. Ο απινιδωτής δεν εντόπισε ανακοπή. Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε:«Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική. Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο.»
- Το 2019 η μικρή Μαλένα διεγνώσθη με λευχαιμία. Ξεκίνησε θεραπεία και την 4η ημέρα οι γιατροί ανέφεραν βελτίωση και ότι ανταποκρινόταν στη θεραπεία. Την 8η ημέρα έγιναν ηπατικές εξετάσεις και ήταν καλές. Την 9η ημέρα το παιδί ήταν σε καλή διάθεση, έπαιζε με τη μητέρα του στην παιδική χαρά και επέστρεψαν στο δωμάτιο. Μετά από δύο ώρες η μητέρα βγήκε στο διάδρομο και φώναξε: «Τρέξτε, πέθανε το παιδί μου». Έγινε προσπάθεια ανάταξης χωρίς αποτέλεσμα. Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, παρά τη θέληση της οικογένειας, έδειξε ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν εξηγείται από τις αγωγές που είχε λάβει το παιδί. Οι γονείς έχουν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.«Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το παιδί ήταν μια χαρά. Ήταν πολύ χαμηλή η λευχαιμία που είχε, σε πολύ χαμηλό βαθμό, ήταν 100% ιάσιμη. Και το παιδάκι έπαθε ανακοπή. Λογικά θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι είναι μία σύμπτωση», είπε ο πατέρας των κοριτσιών.
- Η Ίρις μόλις 6 μηνών έπαθε ανακοπή στον ύπνο της. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το βρέφος εντόπισαν νεκρό η μητέρα του αλλά και η θεία του. Ο Πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας είπε χαρακτηριστικά: «Θα περιμέναμε αν υπήρχε κληρονομική νόσος, αφενός να είχαν φανεί σε προηγούμενες γενετικές εξετάσεις τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτό που αποκλείει το γεγονός είναι ότι η πρώτη αιτία θανάτου μετά την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση και η δεύτερη αιτία θανάτου είναι εντελώς διαφορετικές.»