“Έχουμε μια αργή αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, κάτι που συμβαίνει και στους θανάτους. Εδώ και περίπου 10 ημέρες έχει αρχίσει μείωση και στον αριθμό των θανάτων τουλάχιστον στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, αλλά ακόμα τα νούμερα είναι υψηλά και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση”. Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας το πρωί στον Realfm 97,8, επεσήμανε: “Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα έχουμε μια σταθεροποιητική τάση. Ίσως και εκεί έχει αρχίσει μια μικρή αποκλιμάκωση”.
“Η εικόνα των θανάτων, για να είναι συγκρίσιμη, πρέπει να έχουμε κοινό παρονομαστή. Πρέπει να είναι τα κρούσματα και να αφορά σε μεγάλη χρονική περίοδο ή σε χρονική περίοδο που υπάρχει αντιστοιχία στην επιδημιολογική εικόνα μεταξύ δύο χωρών. Για παράδειγμα να έχουμε παρόμοια εικόνα στην κορύφωση ενός κύματος. Στη χώρα μας έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων λόγω του ότι στη χώρα μας είχαμε ένα βαρύ κύμα της Δέλτα, που όταν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο η εμβολιαστική μας κάλυψη δεν ήταν ικανοποιητική, οδήγησε σε συνεχιζόμενη πίεση και ατόμων που ήταν διασωληνωμένοι και σε υψηλό αριθμό θανάτων”, όπως είπε.
“Ξεκίνησε το κύμα της Όμικρον όταν η πίεση και ο αριθμός των θανάτων ήταν ήδη υψηλός και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό”, υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής. “Θα είμαι αισιόδοξος, ακόμα και Απόκριες στο χωριό μπορούμε να κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί, όπως πέρσι. Ακόμα και το Πάσχα πέρσι ήμασταν σε Lockdown. Φέτος η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός. Θα γιορτάσουμε ένα Πάσχα με καλύτερες συνθήκες από τα προηγούμενα δύο έτη”, κατάληξε.