Η σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 έγινε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
«Τα θέματα που κυριαρχούν στην επιστημονική αρθρογραφία και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η ενδεχόμενη τέταρτη δόση. Ζούμε σε μια περίοδο που οι γνώσεις μεταβάλλονται. Βασικά χαρακτηριστικά της Όμικρον αυξημένη μεταδοτικότητα και ανοσολογική διαφυγή και δυνατότητα ιού για επαναλοιμώξεις. Παρουσιάζονται δεδομένα προστασίας έναντι της Όμικρον μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη. Αυτό για διαχωρισμό από long covid. Η μελέτη δείχνει ότι η νόσηση από Α, Β και Δέλτα προσ΄έφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον ήταν 90%. Αντίθετα η προστασία με φυσική νόσηση ήταν 60%. Η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Ηλικία, υποκείμενα και άλλοι παράγοντες τη μεταβάλλουν.
Για την 4η δόση
Για τέταρτη δόση τα δεδομένα από το Ισραήλ, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε άλλες μελέτες η τρίτη δόση θεωρείται ότι δίνει μακρά προστασία που μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον παρά τη μείωση των αντισωμάτων. Η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Κύριος στόχος των εμβολίων είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση. Υπενθυμίζω δήλωση ΠΟΥ με ανάλογο μήνυμα και από άλλους φορείς που λέει ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη. Υπάρχει ομοφωνία ότι χρειάζονται νέα εμβόλια για τις νέες μεταλλάξεις. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση, η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκαταστελμένοι.
Εμβολιασμός καρκινοπαθών και εγκύων
Τα άτομα με καρκίνο σύμφωνα με τις συστάσεις με προτεραιοποίηση εντάχθηκαν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό λόγω και της γνωστής επικινδυνότητας για λοίμωξη. Ο κίνδυνος στα άτομα με καρκίνο είναι τριπλάσιος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν στον εμβολιασμό ήταν ανάλογες με όλων των άλλων ατόμων. Δεν παρουσιάστηκε κάποια ιδιαίτερη ενέργιεα. Το μήνυμα αυτό είναι αισιόδοξο και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί ένα 10% δεν προσήλθε να εμβολιαστεί από φόβο. Δημοσίευση για εμβολιασμό εγκύων. Στη μελέτη εμβολιάστηκαν έγκυοι μεταξύ 20 – 32ης εβδομάδας κύησης και συγκρίθηκαν με εγκύους που νόσησαν.
Ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχε εμβολιαστεί. Στην άλλη ομάδα το ποσοστό των αντισωμάτων ήταν της τάξης του 8%. Η φυσική νόσηση ήταν υποδεέστερη στην προστασία από τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να προστατεύσει και το παιδί.
Μάριος Θεμιστοκλέους:
Την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβουμε τις πρώτες δόσεις του Novavax , ενώ αναφορικά με τα ραντεβου είπε ότι δεν θα ανοίξουν ακόμα μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από την εταιρεία.
Παιδιά κάτω των 5 ετών: Παρότι υπήρχε πνεύμα ότι θα γινόταν γρήγορα η αποδοχή απο τον FDA, αλλά επειδή η ανοσολογική απάντηση δεν ήταν όση περιμέναμε υπάρχει καθυστέρηση.