Προσωπική και πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πολιτικών ηγετών, αναδεικνύεται από τη συνέντευξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δεύτερη προσωπική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ-η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου-επιτέθηκε με δριμύτητα(αποκλειστικά και μόνον) εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε μια εποχή που αλλάζει δραματικά σε όλους τους τομείς πολιτικούς, επιχειρηματικούς μηντιακούς, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε debate τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ!
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από εκείνες τις φορές που μίλησε στον ενικό αριθμό. Χρησιμοποιώντας πολλές φορές το πρώτο ενικό, επιδίωξε να ξεκαθαρίσει τα «σκοτεινά» σημεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, της τελικής κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αμερικανοί επικοινωνιολόγοι θα τον αποκαλούσαν «government on a way».
Όπως αποκαλούν κάθε αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εν δυνάμει πρωθυπουργός. Στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα, ίσως πιο καθαρό αυτή τη φορά, με πολλούς αποδέκτες. Πολιτικό σύστημα, οικονομικό επιχειρείν(έκανε λόγο για υγιή επιχειρηματικότητα), μιντιακό πεδίο, αθλητικό πλαίσιο(…), προοπτική συνεργασιών μετά τις εκλογές, εσωκομματικό πεδίο. Ήταν μια πολιτική εμφάνιση μετά ακριβώς εκείνης του πρωθυπουργού, στον ίδιον τηλεοπτικό σταθμό. Κοντολογίς: Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα και για το παρόν και για την επόμενη ημέρα…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε εκπλήξεις.
Πολιτικές και οικονομικές. Άδειασε με πανηγυρικό τρόπο το Παύλο Πολάκη και τη Τασία Χριστοδουλοπούλου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συμφωνώ. Δεν θα ακολουθήσω τη στρατηγική της δεξιάς που θέλει να ελέγχει το δημόσιο τομέα και τους αξιακούς θεσμούς. Η αριστερά οφείλει να διαμορφώσει σε όλους δημόσιους τομείς, διαφάνεια, αξιοκρατία, μεταρρυθμίσεις», στέλνοντας το δικό του μήνυμα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Μήνυμα έστειλε, επίσης και στους ισχυρούς παίκτες της αγοράς. Σε ερώτηση που δέχθηκε για το τι θα έκανε ο ίδιος, είπε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Σε 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε τους λογαριασμούς ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, μειώσαμε το ΦΠΑ. Το θέμα είναι αν θέλουμε τη ΔΕΗ να είναι κοινής ωφέλειας ή αν θ’ ανταγωνίζεται τους άλλους παρόχους για το ποιος θα βάλει πιο ψηλά την τιμή. Περίπου 1 δις. έχει δώσει η κυβέρνηση για το ρεύμα, τα οποία δεν έχουν φανεί στους πολίτες. Είναι λάθος η διαχείριση. Προσπαθούν να μπαλώσουν τρύπες».
Δεν απέφυγε τη κριτική που του ασκήθηκε για τα «ματωμένα πλεονάσματα» που διέλυσαν τη μεσαία τάξη.
Ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας παράλληλα πως ήταν άδικο αλλά «εμείς παραλάβαμε τα ταμεία άδεια και κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε έναν συμβιβασμό με την ΕΕ. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αυξήσουμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο του κ. Σαμαρά», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο προ κρίσης. Αυτά τα χρήματα από την αύξηση θα κινούσαν την αγορά. Αν η βούληση της κυβέρνησης ήταν 800 ευρώ, προφανώς θα το στηρίζαμε».
Με άλλα λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ no Tsipras, no party…