Άποψη

«Πώς τα καταφέραμε σύντροφοι;» – Έλα ντε…

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr για τα σενάρια πρόωρων εκλογών που παραμένουν στο τραπέζι, ανεξαρτήτως της απόφασης του πρωθυπουργού, αλλά και για το σημαντικό ερώτημα που πλέον προκύπτει και αφορά στο «και μετά;»

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές παραμένουν ως γνωστόν στο τραπέζι και ανεξαρτήτως αν ο πρωθυπουργός  θα πατήσει το «κουμπί» για κάλπες ο χρόνος που έχει εφεξής είναι προεκλογικός.

Οι πολιτικές αποφάσεις και η διαχείριση θα λαμβάνονται με την εκλογική αύρα να διαχέεται παντού.

Το δεύτερο κατά χρονική σειρά ερώτημα που απασχολεί και είναι ποιο σημαντικό από το «πότε» είναι το «και μετά;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επείγεται για εκλογές για λόγους που έχουν εξηγηθεί, για να διασφαλίσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι ο αέρας στα πανιά του ΚΙΝΑΛ φουσκώνει, ποντάρει στην απλή αναλογική που άφησε πίσω του φεύγοντας για να τζογάρει με κυβέρνηση Αριστερής συνεργασίας.

Φαίνεται όμως  ότι και για τα δύο στα οποία επενδύει, πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας, η πλειοψηφία των πολιτών έχει διαφορετική γνώμη.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll καταγράφονται ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε τα βασικά σχετικά με την πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ (με την αναγωγή) προηγείται με περισσότερες από 12 μονάδες (ΝΔ 33,2% – ΣΥΡΙΖΑ: 20, 8%), το δε ΚΙΝΑΛ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ μόνο  5,7% (15,1%).

Αυτά ενώ η κυβέρνηση υφίσταται τη φθορά από δύο παγκοσμίων διαστάσεων συνεχιζόμενα γεγονότα, την  πανδημία με όλες τις προεκτάσεις της (θάνατοι, lockdown, μέτρα, αντιεμβολιαστές) και την ακρίβειας ηοποία σαρώνει και χτυπά πλέον παντού, από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μέχρι την αντλία της βενζίνης και το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Ας δούμε τα δύο στοιχεία που αφορούν στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρόωρες εκλογές και την Αριστερή κυβερνητική συνεργασία.

Στο σχετικό ερώτημα για τις πρόωρες το 63% τις απορρίπτει και προκρίνει την εξάντληση της τετραετίας. Πάει αυτό. Άρα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ευήκοα ώτα σε κοινωνική πλειοψηφία για λόγους που ο καθένας μπορεί να υποθέσει. Κάποιοι καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας διεθνώς και εσωτερικά δεν προσφέρεται για περιόδους πολιτικής ρευστότητας και ορισμένοι θεωρούν ότι δεν θα προκύψει κάτι που θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση καλύτερα, άρα γιατί να γίνει ένας κύκλος που στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει στο ίδιο.

Στο έτερο σκέλος της επιδίωξης του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επίσης είναι αρνητική.   Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα προτιμούσατε να προκύψει μετά από τις εκλογές, αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ  απαντά το 24,2% , κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ 17,9% και κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ 17,3%…

Και το εντυπωσιακό, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  προτιμά το 8,4%! Αυτό το τελευταίο και αν είναι σημείο προβληματισμού για την Κουμουνδούρου.

Προφανώς σημαντικό μέρος και των ψηφοφόρων του θεωρεί ότι δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του στην κυβέρνηση και κατά προτίμηση θα πρέπει να έχει δίπλα του τη ΝΔ ή έστω το ΚΙΝΑΛ.

Κατόπιν τούτου το ερώτημα που είχε θέσει ήδη πριν από ενάμιση χρόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε τίτλο άρθρου του, «Πώς τα καταφέραμε σύντροφοι;», καθίσταται επίκαιρο. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, αν μιλάνε ακόμα, και να τον ρωτήσουν αν βρήκε απάντηση.