Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε την Παρασκευή έκκληση 18 Δημοκρατικών βουλευτών που θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να σταματήσει την πρακτική του να επιβάλλει σημαντικές προσαυξήσεις στις χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος. Αφορά σε μεγαλύτερα δάνεια που δεν αποπληρώνονται γρήγορα.
Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι οι δανειζόμενες χώρες θα πληρώσουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσαυξήσεις πέραν των πληρωμών τόκων και τελών από την έναρξη της πανδημίας έως το τέλος του 2022. Πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις νομοθετικές υποθέσεις ανέφεραν στους νομοθέτες ότι οι προσαυξήσεις είχαν σκοπό να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο κίνδυνο για τους μετόχους που εμπλέκονται στο δανεισμό μεγάλων ποσών σε χώρες μέλη. Δεν ισχύουν για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και τα δάνεια που χορηγήθηκαν συχνά είχαν επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς.
Τα έσοδα από τις προσαυξήσεις για εκείνες τις χώρες που τις πληρώνουν βοηθούν στη δημιουργία προληπτικών ισορροπιών για την προστασία των μετόχων του ΔΝΤ από πιθανές απώλειες», έγραψε στην απάντησή του σε επιστολή βουλευτών στις 10 Ιανουαρίου. Κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών, οι προσαυξήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο του συνολικού ισολογισμού του ΔΝΤ, κυρίως η ικανότητά του να απορροφά πιθανές ζημίες από τη μη αποπληρωμή των δανείων.
Η άποψη της Ουάσιγκτον είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του παγκόσμιου πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του. αν και η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν ανοιχτές στην αναθεώρηση της πολιτικής των προσαυξήσεων.
Η Αργεντινή, η οποία αναμένεται να δαπανήσει περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσαυξήσεις από το 2018 έως το 2023, έχει ζητήσει επανειλημμένα προσωρινή ανακούφιση από τις προσαυξήσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού αλλά τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ παραμένουν διχασμένα για το ευρύτερο ζήτημα.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ εξέτασαν τον ρόλο των προσαυξήσεων, τη μεγαλύτερη πλέον πηγή εσόδων του ταμείου, στα τέλη του περασμένου έτους, χωρίς να καταλήξουν σε τελική απόφαση.