Ελλάδα

Μυτιλήνη: Ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου – Η ιστορία του

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οστά του Αγίου προστάτη των ερωτευμένων βρίσκονταν κάτω από την Αγία Τράπεζα στον Καθολικό ναό της Μεταστάσεως, στο κέντρο της Μυτιλήνης

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται και φέτος στη Μυτιλήνη καθώς απότµηµα των Ιερών Λειψάνων του βρίσκεται και φυλάσσεται στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην κεντρική αγορά της πόλης.

Η Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης, Ιωσήφ Πρίντεζη, με την τήρηση όλων προβλεπόμενων, λόγω κορονοϊού, μέτρων.

Επί έναν αιώνα οστά του Αγίου προστάτη των ερωτευμένων βρίσκονταν κάτω από την Αγία Τράπεζα στον Καθολικό ναό της Μεταστάσεως, στην οδό Ερμού, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Όμως οι κάτοικοι του νησιού δεν γνώριζαν ότι στην καθολική Εκκλησία υπήρχε απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Άγιος Βαλεντίνος – κατά την αγιολογία της καθολικής εκκλησίας – βασανίστηκε κι αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 268 στη Φλαμίνια από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄ ή αλλιώς Γότθο.

Οι ακόλουθοί του τον έθαψαν στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Το 1815 τα λείψανα αφαιρέθηκαν από τις κατακόμβες και στη συνέχεια δωρίθηκαν στον ιερέα ευγενή Ιωάννη – Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo από το δουκάτο του Ουρμπίνο. Στη λειψανοθήκη τοποθετήθηκε και μια συνοδευτική περγαμηνή αυθεντικότητας.

Πηγή φώτο:lesvosnews.net

Πώς βρέθηκε στη Μυτιλήνη

Το 1907 τα λείψανα βρέθηκαν στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, όπου υπήρχε τότε αξιόλογη κοινότητα καθολικών (Φραγκολεβαντίνοι). Δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδρομή των λειψάνων, πιθανότατα μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη από κάποιο απόγονο του Longarini di S. Costanzo (κατά κληρονομική διαδοχή από τον ίδιο) που μετανάστευσε στη Μυτιλήνη στο τέλος του 19ου αιώνα. Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης και πιθανότατα είχαν δοθεί προς φύλαξη από τον κάτοχό τους στον τότε εφημέριο της Μυτιλήνης.

Στις 27 Απριλίου 1907 ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος πραγματοποίησε αυτοψία στα λείψανα και εξακρίβωσε την αυθεντικότητα τους, και κράτησε τμήματα προορισμένα για τη Ρώμη, τη Σμύρνη και τη δωρήτρια οικογένεια. Τελευταία κάτοχος των τιμίων λειψάνων ήταν η Λουκία Θεοφανοπούλου Bongigli, η οποία τα δώρισε στον καθολικό ναό της Μυτιλήνης.

Το 1990 και ενώ η κοινότητα των καθολικών στη Μυτιλήνη είχε μειωθεί σημαντικά ο Φραγκισκανός μοναχός Τορκουάτο Μορίνι μεταφέρει τα λείψανα στον ναό του Τάγματος των Καπουτσίνων των Αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας της Αθήνας στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Αθήνα. Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου τού παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη. Kάποια λείψανα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, στη Ρώμη. Το 2014 τα λείψανα που βρίσκονταν στη Χίο μεταφέρθηκαν ξανά στη Μυτιλήνη και βρίσκονται στη καθολική εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο