Πολιτισμός

Εντοπίστηκαν στην Κίνα 20 ακόμα πολεμιστές της «πήλινης στρατιάς» στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα

Κίνα: Οι πήλινες φιγούρες αποτελούν μέρος του τεράστιου υπόγειου στρατού που κατασκευάστηκε για να προστατεύσει τον τρομερό αυτοκράτορα Qin Shi Huang στη μετά θάνατον ζωή.

Το 1974, αγρότες που έσκαβαν ένα πηγάδι στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, έπεσαν πάνω σε θραύσματα μιας πήλινης φιγούρας σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένη σε σχήμα ετοιμοπόλεμου στρατιώτη. Οι μεταγενέστερες ανασκαφές αποκάλυψαν μια εκπληκτική, εμβληματική πλέον αρχαιολογική ανακάλυψη: έναν στρατό από «πολεμιστές από τερακότα», ο καθένας από τους οποίους αποδόθηκε με μοναδικά χαρακτηριστικά πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Kiwi.com

Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι περίπου 7.000 πολεμιστές, περισσότεροι από 2.000 από τους οποίους έχουν ανασκαφεί έκτοτε, ενταφιάστηκαν δίπλα στον αυτοκράτορα

Ο πήλινος στρατός πλαισιώνει το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Qin Shi Huang, του οποίου η σύντομη αλλά τρομερή βασιλεία διήρκεσε από το 221 έως το 210 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι περίπου 7.000 πολεμιστές, περισσότεροι από 2.000 από τους οποίους έχουν ανασκαφεί έκτοτε, ενταφιάστηκαν δίπλα στον αυτοκράτορα. Τώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανακοίνωσε την ανακάλυψη επιπλέον 200 στρατιωτών, καθώς και μεγάλου αριθμού όπλων, στον τάφο του αυτοκράτορα.

Τα ευρήματα έγιναν κατά τη διάρκεια της 10ετούς ανασκαφής του «Αρ. 1 Pit», ο μεγαλύτερος από τους τρεις μεγάλους λάκκους που περιέχει τις συναρπαστικές φιγούρες. (Ένας τέταρτος λάκκος που ανακαλύφθηκε κατά τις πρώτες ανασκαφές αποδείχθηκε άδειος, υποδηλώνοντας ότι το έργο ταφής εγκαταλείφθηκε πριν ολοκληρωθεί.)

Ο Σεν Μάοσενγκ, ο ερευνητής που ηγήθηκε της ανασκαφής, λέει στο Xinhua ότι οι περισσότεροι από τους πολεμιστές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ήταν σμιλεμένοι σε μία από τις δύο θέσεις: είτε κρατούσαν όπλα με κοντάρια, με τα δεξιά τους χέρια λυγισμένα και τις γροθιές τους μερικώς σφιγμένες, είτε κρατούσαν τόξα με τα δεξιά τους χέρια. κρέμεται άνετα.

Οι φιγούρες ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικές θέσεις εντός του λάκκου με βάση τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. λεπτομέρειες σχετικά με την πανοπλία και τα ρούχα τους δείχνουν την κατάταξή τους. Αυτή η ατομικότητα είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες ιδιότητες των στρατιωτών: Όλες οι φιγούρες που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής διαθέτουν ξεχωριστές εκφράσεις, χτενίσματα και φυσικά χαρακτηριστικά.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα θησαυροφυλάκιο άλλων κειμηλίων, μεταξύ των οποίων 12 πήλινα άλογα, υπολείμματα δύο αρμάτων, χρωματιστές ασπίδες, χάλκινα ξίφη, τόξα, όπλα αποθηκευμένα σε κιβώτια και ίχνη εργοταξίων.

Ο υπόγειος στρατός δημιουργήθηκε με εντολή του Τσιν Σι Χουάνγκ λίγο μετά την άνοδό του στον θρόνο του κράτους Τσιν σε ηλικία 13 ετών. Κατέκτησε τα εμπόλεμα κράτη που τον περιέβαλλαν, δημιουργώντας την πρώτη ενοποιημένη κινεζική αυτοκρατορία και έλαβε μια σειρά μέτρων για να συγκεντρώνει τη διοίκησή του και ενισχύει τις υποδομές. Εκτός από την τυποποίηση των βαρών, των μέτρων και του γραπτού λόγου, ο νεαρός ηγεμόνας κατασκεύασε μια σειρά από οχυρώσεις που αργότερα αποτέλεσαν τη βάση για το Σινικό Τείχος και κατασκεύασε δίκτυα δρόμων και καναλιών.

Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα δεν έχει ανοίξει λόγω ανησυχιών για τη συντήρηση και την πιθανότητα παγίδων με εκρήξεις

Ο Qin Shi Huang λέγεται ότι ενδιαφερόταν έντονα για την αθανασία. Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica, ξεκίνησε μια σειρά από «περιοδείες αυτοκρατορικής επιθεώρησης» εν μέρει επειδή ήλπιζε να βρει μάγους ή αλχημιστές που θα μπορούσαν να του προσφέρουν ένα ελιξίριο ζωής. Αν και αυτές οι προσπάθειες αποδείχθηκαν άκαρπες, ο αυτοκράτορας πιθανότατα φιλοδοξούσε να συνεχίσει την υπεροχή του μετά το θάνατο.

Το ταφικό του συγκρότημα 20 τετραγωνικών μιλίων είναι “πιθανώς ένα φαξ της αυλής που τον περιέβαλλε κατά τη διάρκεια της ζωής του”, έγραψε ο Άρθουρ Λούμποου για το περιοδικό Smithsonian το 2009. Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα δεν έχει ανοίξει λόγω ανησυχιών για τη συντήρηση και την πιθανότητα παγίδων με εκρήξεις , αλλά τα αρχαία γραπτά δείχνουν ότι ήταν «γεμάτο με μοντέλα παλατιών, περιπτέρων και γραφείων». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεγάλη συστοιχία πολεμιστών από τερακότα του Qin Shi Huang είχε σκοπό να τον προστατεύσει στη μετά θάνατον ζωή.

Υπολογίζεται ότι 700.000 εργάτες εργάστηκαν για τρεις δεκαετίες για να χτίσουν το περίτεχνο ταφικό συγκρότημα – ένα έργο μαμούθ που σταμάτησε κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων μετά το θάνατο του αυτοκράτορα. Χρειάστηκαν άλλες δύο χιλιετίες για να έρθει στο φως η υπόγεια αυτοκρατορία του Qin Shi Huang και όπως δείχνουν τα πρόσφατα ευρήματα, υπάρχουν ακόμα πολλά θαύματα για να ανακαλύψετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο