Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα.
Μετά την Εισαγγελική παρέμβαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών σε διάστημα τριών ετών και την ανάληψη της υπόθεσης από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αθηνών, έντονη ήταν φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Σύμφωνα με το pelop.gr, φαίνεται πως σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκταφή και για τ’ άλλα δυο παιδιά.
Όπως είναι γνωστό, το 2019 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 3,5 ετών η Μαλένα, το 2019 απεβίωσε η 7 μηνών Ίριδα και η 9χρονη Τζωρτζίνα, που ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έφυγε πριν από λίγες ημέρες, το 2022.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, θα καταθέσουν οι γιατροί που διαδοχικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έτυχε να ασχοληθούν με τα τρία παιδάκια, αλλά και οι γονείς. Αγνωστο παραμένει αν θα πάει ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα στην Πάτρα ή θα έρθουν οι γονείς των τριών παιδιών στην Αθήνα.
Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται εκταφή
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκταφής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων είχε δηλώσει πως «η εκταφή είναι το ύστατο μέσο που χρησιμοποιούμε όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για να υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη ιατροδικαστική διερεύνηση, δηλαδή του πρόσφατου θανάτου του παιδιού και ουσιαστικά εάν μας δημιουργεί αμφιβολίες ή την ανάγκη να διερευνήσουμε περαιτέρω τα προηγούμενα γεγονότα προφανώς και θα γίνει εκταφή».
«Για να πούμε ότι προχωράμε στην εκταφή των σορών θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής δύο λόγοι. Αρχικά θα πρέπει να έχει προκύψει ένα στοιχείο από την ιατροδικαστική εξέταση, αλλιώς δεν μπορούμε να την κάνουμε χωρίς λόγο. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουμε κάτι που βρήκαμε ή υποπτευόμαστε για τους άλλους δύο θανάτους ή ενός ερωτήματος που προκύπτει από την εξέταση του τρίτου θανάτου. Πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή αιτία», εξήγησε ο κ. Λέων.
Ωστόσο επεσήμανε ότι «ο χρόνος για την εκταφή είναι εναντίον μας, καταλαβαίνετε πως η σήψη έχει ήδη προχωρήσει». «Ελπίζουμε πως από την διερεύνηση θα φανεί η αιτία θανάτου και ο μηχανισμός θανάτου. Είναι μία πλήρης διερεύνηση πρέπει να δοθούν απαντήσεις», καταλήγει.
Γιατί φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών
Ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, αναφερόμενος στον λόγο που η υπόθεση «άλλαξε χέρια», μίλησε για «κενά». Όπως ανέφερε στον Σκάι, το γεγονός ότι ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν «κενά, παραλείψεις, κάποια λάθος ενέργεια». Όσον αφορά στο πού αναμένεται να στραφεί η έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πάει παντού».