Τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ζάγκρεμπ.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την κροατική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αγοράσει και αυτή τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τόνισε ότι θα είναι αυτός ο παράγοντας μια ακόμα ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Συζητήσαμε για τις εντάσεις στην Ουκρανία. Επαναβεβαίωσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης και εκφράσαμε την ευχή να έχουμε αποκλιμάκωση. Συνεχάρη επίσης την Κροατία για την πρόθεσή της Κροατίας να αγοράσει και αυτή Rafale. Ανοίγει ένας ακόμα δρόμος να συσφίξουμε τις σχέσεις μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οι σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας είναι στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».
“Κοινό όραμα για ευημερία βαλκανική”
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και ευχαρίστησε τον Αντρέι Πλένκοβιτς για τη φιλοξενία. «Εύχομαι να επουλωθούν οι πληγές από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κροατία. Δυστυχώς έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα και αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αποστολή κροατικού καναντέρ στις περσινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
«Μοιραζόμαστε ως εταίροι και σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες και ένα κοινό όραμα για ευημερία βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ένταξη στην ευρωζώνη και τη Σένγκεν και φυσικά στην EuroMed9», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, «έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Προσβλέπουμε σε εξαιρετική τουριστική χρονιά και οι δύο χώρες το 2022. Ελλάδα και Κροατία είναι δύο ώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη το 2021. Αυτό μας επιτρέπει να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις σημαντικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου».
Στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στη φύλαξη των συνόρων
Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσον αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η θέση της Ελλάδας είναι απλή: “Εδράζεται στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια, στη φύλαξη των συνόρων αλλά και στη διάσωση των ανθρώπων. Θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι Πλένκοβιτς που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων”.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας ευχαρίστησε για την ελληνική στήριξη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία τόνισε ότι υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ειρήνη στην περιοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση συγκρατεί τις εντάσεις στο προσφυγικό
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Πλένκοβιτς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κροατικού κοινοβουλίου, Gordan Jandroković, στην έδρα της Κροατικής Βουλής καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Zoran Milanović.