Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30 χρόνια μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ είναι γεγονός ότι δυσκολεύονται αρκετά ειδικά τα τελευταία έτη. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση , η ενεργειακή και άλλα θέματα έχουν φέρει κλυδωνισμούς στο εσωτερικό τους. Αν και παλιότερα βασικό στοίχημα για το αν θα πετύχει ήταν το ευρώ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών ειδικών, το ευρώ έγινε επιτυχία. Αλλά κανένας από τους δύο ηγέτες δεν περίμενε ότι η νομισματική ένωση θα αύξανε αντί να μειώσει την επιρροή της Γερμανίας ή ότι αυτό το project θα απαιτούσε πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κάποια χρόνια αργότερα.
Ευρώπη: Τι έχει αλλάξει σήμερα στην ατζέντα
Σήμερα η ατζέντα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ μοιάζει με μια σειρά από χαλαρά συνδεδεμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής ένωσης, της οικονομικής διακυβέρνησης, της μετανάστευσης και της άμυνας. Ο σχηματισμός των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται πιο ευνοϊκός για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ το 2022 από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Εάν ο Μακρόν επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες θα έχουν όλες έντονα φίλο-Ευρωπαίους ηγέτες. Η ομάδα αποτελούμενες από Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, η οποία στο παρελθόν αγωνιζόταν για περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστική, καθώς η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν μετριάσει τη στάση τους. Ο χρόνος μεταξύ των γαλλικών βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2022 και των ιταλικών γενικών εκλογών το 2023, θα μπορούσε επομένως να γίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, στο οποίο μπορούν να προωθηθούν ορισμένα σημαντικά θέματα.
Ευρώπη: Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη συνθήκη του Μάαστριχτ
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτέλεσε σημείο ευρωπαϊκών συγκρούσεων για αιώνες. Ήταν επίσης η πρώτη ολλανδική πόλη που απελευθέρωσαν οι σύμμαχοι από την γερμανική κατοχή στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνθήκη του Μάαστριχτ σηματοδότησε ένα νέο εξελικτικό στάδιο στη διαδικασία δημιουργίας «μιας διαρκώς στενότερης ένωσης μεταξύ των λαών της Ευρώπης», όπως ανέφερε και το ιδρυτικό κείμενο.
Η Συνθήκη θέσπισε μια Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και μια Επιτροπή των Περιφερειών, οι οποίες επιτελούσαν συμβουλευτικά καθήκοντα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης, ιδρύθηκαν πέραν των ήδη υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.