Άποψη

93 νεκροί, η χώρα ζει μια τραγωδία

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την σημερινή ανακοίνωση με τους 93 νεκρούς που έχει προκαλέσει σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία

Η σημερινή ανακοίνωση με τους 93 νεκρούς, έχει προκαλέσει σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη πορεία της πανδημίας. Οι προβλέψεις, μάλιστα των επιστημόνων κάνουν λόγο για χιλιάδες κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Την ίδια στιγμή που όλοι συζητούν για τη νέα προεκλογική περίοδο, η χώρα βιώνει, ίσως τη μεγαλύτερη τραγωδία μεταπολεμικά. Καθημερινά χάνεται κυριολεκτικά ένα μικρό χωριό. Εκατό, περίπου, άνθρωποι την ημέρα, χάνουν τη ζωή τους, σε μια μάχη υγείας. Πριν δυο χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο. Το εθνικό δράμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο πόνος και η θλίψη που αφήνει πίσω της μια χαμένη ζωή, αντανακλά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προκαλώντας κοινωνική εγκατάλειψη. Με ότι συνεπάγεται αυτό για μια χώρα που προσπαθεί εδώ και δέκα χρόνια να στηθεί εκ νέου στα πόδια της. Σε όλα τα επίπεδα.

Οδυνηρή πρόβλεψη

Ο  καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε την οδυνηρή πρόβλεψη ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα. «Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα», δήλωσε ο καθηγητής αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη ΕΡΤ τόνισε πως «ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν». Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πορεία προς τις καλύτερες ημέρες της πανδημίας θα θρηνήσουμε αρκετά ακόμα θύματα: «Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο».

Έως και 500.000 τα ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με τις μελέτες ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως για την επιδημιολογική κατάσταση ότι αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 400.000 – 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000. Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς. Ολόκληρες οικογένειες νοσούν. Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντούτοις πολύ σημαντική. «Εφόσον την αρχίσαμε θα πρέπει να τη συνεχίσουμε με ασφάλεια και εμβολιαζόμενοι για να μην έχουμε τις επιπτώσεις αυτές».