Μπορεί οι διαγραφές Μητσοτάκη να έχουν μονοπωλήσει -και δικαίως-τα φώτα της επικαιρότητας, αλλά την ίδια στιγμή η πανδημία, συνεχίζει να προκαλεί τη δημόσια υγεία. Με «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά, όπως τη χαρακτηρίζουν και οι επιστήμονες. Για παράδειγμα στην Αττική υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου, ενώ στις περισσότερες πόλεις της χώρας παρουσιάζεται αύξηση, όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη των λυμάτων.
Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου να ληφθεί μια ενδεχομένως «ιστορική» απόφαση. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι πολύ πιθανόν για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, οι επιστήμονες να εισηγηθούν την ελεύθερη μετακίνηση στο…χωριό για τις ημέρες του Πάσχα.
«Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι η πορεία της επιδημίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στα Παραπολιτικά FM «Νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την Επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα και σε ότι έχει μείνει από αυτούς τους περιορισμούς που μπήκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Πολλά θα κριθούν και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα αφορά την απελευθέρωση των μέτρων για τις Απόκριες και τη Καθαρή Δευτέρα.
Σύμφωνα, όμως, με το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων αλλά και του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, εκτιμάται πως είναι προτιμότερο να συγκρατηθούν και να διατηρηθούν τα μέτρα, για τη περίοδο των Αποκριών και της Καθαρής Δευτέρας, προκειμένου να υπάρξει μια καθαρή εικόνα για τη περίοδο του Πάσχα. Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδος θεωρείται και είναι στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες περιόδους της Ορθοδοξίας αλλά της προσήκουσας τιμής από το σύνολο των πολιτών. Η πιθανότητα του πρώτου ελεύθερου Πάσχα, ύστερα από δυο τουλάχιστον χρόνια, ισοδυναμεί και με το πρώτο μεγάλο βήμα προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση.
Τα μεγάλα διεθνή συμβούλια για το θερινό τουρισμό, προϋποθέτουν και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά κυρίως εγγυημένη ελεύθερη διασκέδαση. Αξίζει να σημειωθεί πως Ελλάδα φέτος θα αγγίξει σε τουριστικό πληθυσμό, το 85%, του 2019, όταν στη χώρα μας είχαν αφιχθεί περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες! Συνολικά, οι 31,3 εκατ. επισκέπτες της χώρας (εξαιρουμένων των αφίξεων με κρουαζιέρα) το 2019 (+4,1% σε σχέση με το 2018), πραγματοποίησαν 36,6 εκατ. επισκέψεις (+5,2%) και 232,5 εκατ. διανυκτερεύσεις (+2,4%) στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η συνολική τους δαπάνη ανήλθε σε 17,7 δισ. ευρώ (+ 12,9%)!